13 juliol, 2022
Notícia

Segona Residència: Art a les places els vespres de juliol | Projecte

Projecte de lleure educatiu i creatiu coproduït pel Centre d’Art Bòlit, el Centre Cultural Les Bernardes i l’Associació cultural La Volta per apropar les pràctiques artístiques contemporànies als infants i joves que habiten i transiten a l’estiu les places de Girona i Salt.

Es tracta d’una iniciativa de Bòlit, Centre d’Art Contemporani y la Asociación cultural La Volta en col·laboració amb el Centre Cultural Les Bernardes per transformar les places de Girona i Salt en espais de trobada i d’intercanvi entre artistas, infants i joves cada dilluns, dimarts i dimecres de juliol per la tarda.

 

Durant l’estiu, moltes places es buiden perquè la gent se’n va de vacances a la “Segona Residència”. En alguns barris és així, però si passegem una mica veurem que hi ha d’altres places a vessar, plenes de gent i xivarri, sobretot de mainada que ocupa i juga a l’espai públic. El títol d’aquest projecte de lleure també fa referència a les estades en residència que permeten als i les artistes treballar en entorns allunyats del seu context, ja que vol apropar les pràctiques artístiques contemporànies als nens i les nenes que habiten les places a l’estiu i hi transiten per tal que descobreixin nous llenguatges i tècniques d’expressió artística.

 

De retruc, es volen dinamitzar places menys cèntriques, espais que sovint queden desatesos culturalment i on la possibilitat d’estiuejar en una “Segona Residència” és menys freqüent.

 

Aquests són els tallers proposats a diferents places de Salt i Girona:

> El museu més petit del mónNoemí Batllori i Andrés Siri (Col·lectiu La Volta)
4, 5 i 6 de juliol | De 18 a 20h. Plaça del Pou Rodó (Barri Vell–Girona)

Taller per infants on cada participant crea una petita obra d’art en volum, dins d’un marc donat, una petita caixa de fusta. Partint d’una idea que es vulgui expressar, s’il·lustra en un full de paper i es construeix. Amb diversos materials i textures, s’aconseguirà donar volum i profunditat al dibuix fet, creant així una representació en tres dimensions de la idea de cadascú/na. Es construirà dins la capsa, se li posarà un títol i un cop acabada, es compartirà. Com en un museu.

> Les normes del jocMarta R. Chust i Roc Domingo Puig
11, 12 i 13 de juliol | De 19 a 21 h. Plaça d’Empúries (Barri de Sant Narcís–Girona)

Aquest taller vol explorar la plaça com un context d’aprenentatge, i analitzar-hi tant les normes que la regulen, com la manera que aquestes determinen el comportament dels nostres cossos. Per fer-ho, s’assajaran tàctiques d’apropiació de l’espai, transcendint les normes que ens condicionen. Es convidarà a infants i joves a dissenyar i construir un seguit d’artefactes fets amb caixes amb les quals reajustar les possibilitats de la plaça als seus desitjos, tant individuals com comunitaris.

* Activitat conceptualitzada amb l’assessorament educatiu d’Experimentem amb l’ART, en el marc de la Residència EART

> Atracció turística | La Noia del Monyo i Ayelen Salerno (Col·lectiu La Volta)
18, 19 i 20 de juliol | De 19 a 21 h, Plaça de la Llibertat (Salt)

Partint del model de turisme establert, aquest taller vol recrear i parodiar aquest tipus d’experiències amb infants que no tenen l’oportunitat de viatjar o desplaçar-se a segones residències durant les vacances. Es proposa imaginar possibles monuments emblemàtics, rituals i tradicions del territori, personatges rellevants, etc. i, mitjançant diferents tipus de collage, cada infant dissenyarà un mapa amb els punts d’interès de la plaça, en farà postals i la recorrerà en visita guiada.

>> El 21 de juliol, a les 19h a la Plaça Empúries de Girona, hi haurà una festa final amb presentació col·lectiva dels treballs.

 

 

Bòlit. Centre d’Art Contemporani 

 

 

El Bòlit, equipament cultural públic de Girona que desenvolupa programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis, treballa amb les pràctiques artístiques i el pensament contemporani.

 

 

És una plataforma divulgativa i un laboratori de creació obert, actiu i participatiu, que aposta tant per la innovació i la creació tant local com internacional. Porta a terme projectes educatius, com el Bòlit Mentor, i té una oferta de recursos per a les escoles i visites guiades. També treballa la mediació entre art i societat.

Les Bernardes. Espai de Cultura Contemporània

 

 

Centre cultural impulsat per la Diputació de Girona amb la missió de difondre i promoure la cultura multidisciplinària contemporània, aprofundint en la reflexió i la interpretació de la societat actual mitjançant exposicions, debats, cicles de conferències i activitats literàries en el marc de les comarques gironines.

 

A més, compte amb un Laboratori d’Art, LAB Bernardes, un espai dedicat exclusivament a la fotografia (Bernardes Photo) i l’Espai 29, on el contacte amb l’obra i l’audiovisual s’esdevé en unes condicions difícils d’imaginar avui dia.

 

 

La Volta Associació cultural

 

Projecte cultural de proximitat en clau de creació contemporània que, situat al barri de Sant Narcís de Girona, acull en residència propostes vinculades a l’art, l’artesania, el disseny i la cultura. La selecció de residents es realitza a través de convocatòries obertes i públiques adreçades a persones interessades a desenvolupar un projecte d’autoocupació en el marc de les anomenades Indústries Creatives.

 

El projecte de La Volta va néixer fa més de quatre anys amb un doble objectiu: donar suport a la professionalització de projectes culturals, artesans i artístics posant a disposició espais de treball individual i col·lectiu, així com d’exhibició i distribució d’obra i producte, i dinamitzar culturalment i econòmicament Sant Narcís amb la col·laboració dels veïns i veïnes, entitats, comerços i equipaments del barri.

 

 

Dates: Juliol
Diverses places de Girona i Salt. Amb inscripció prèvia aquí
Organitza: Centre d’Art Bòlit, Centre cultural Les Bernardes i Associació cultural La Volta

Participa: Noemí Batllori, Andrés Siri, La Noia del Monyo i Ayelen Salerno (Col·lectiu La Volta), Marta R. Chust i Roc Domingo Puig/Tallers
Dirigit a: Infants i joves de Salt i Girona
Suport:
Ajuntament de Girona, Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya) i Diputació de Girona
Col·labora: Centre Cívic Sant Narcís i Cases de la Música
Més informació: femlavolta/segona-residencia-art-a-les-places-els-vespres-de-juliol

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més casals d’estiu i propostes de museus i equipaments culturals on infants i joves són protagonistes d’un procés de creació


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.