7 juliol, 2021
Notícia

Somos Barrio

Projecte educatiu de l'entorn barrial de l'IES La Albuera (Segòvia) desenvolupat a partir de l'educació patrimonial per l'alumnat de 2n d'ESO amb la col·laboració del professorat, el veïnat i l'Arxiu Municipal.

L’alumnat de 2n d’ESO de l’IES La Albuera de Segòvia, per iniciativa de Marta Álvarez (la seva professora de Filosofia i Valors Ètics, que també forma part de l’equip d’arija, agència que treballa en solucions sostenibles per al territori des de la cultura), han iniciat durant el curs 2020-2021 una recerca sobre l’entorn urbà del seu institut. Es tracta d’un centre de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, bilingüe en anglès i francès, on s’imparteix alemany i es treballa per aula matèria.

 

L’objectiu d’aquest projecte educatiu és treballar a partir de l’educació patrimonial perquè els i les alumnxs s’apropin al context del seu institut, que desconeixen gairebé per complet, fent que els murs del centre siguin més porosos i connectar amb l’enfora.

 

Per a fer-ho, a més de realitzar les seves pròpies recerques, l’alumnat ha contactat amb l’Arxiu Municipal i algunes entitats socials de la zona. També s’ha comptat amb la col·laboració del professorat del centre i de veïnxs dels barris de La Albuera, El Carmen i San José per recopilar imatges d’entre els anys 1940 i 1990 i informació sobre esdeveniments succeïts en aquest període de temps.

 

El projecte ha inclòs una primera part més introspectiva per intentar esbrinar de quina manera els i les alumnes es vinculen amb aquests barris a partir d’un record propi i una segona part de recerca històrica a partir de llibres, articles i entrevistes.

 

La primera fase del projecte (setembre-abril) ha consistit en un apropament afectiu individualitzat dels i les estudiants a l’entorn que habita el centre educatiu. Per a fer-ho, cada alumne ha realitzat una redacció sobre què significa el barri per a cadascú i ha elaborat una fitxa sobre algun record que en tingués, incloent ubicació i foto del lloc. Tot aquest material s’ha recopilat al Quadern Somos Barrio.    

 

La segona fase, fins a juny, ha consistit a buscar informació sobre l’edifici o localització assignada d’algun dels tres barris, incloent entrevistes a persones que han ajudat als nois i noies en la recerca amb les seves fotografies antigues i relats en primera persona, recopilant tota aquesta documentació a la web del projecte. Aquesta fase ha aportat al projecte un caràcter intergeneracional i ha obert una porta a la col·laboració comunitària entre l’institut i el seu entorn.

 


 

Dates: Curs 2020-2021
IES La Albuera Calle Enrique IV, s/n. Segòvia 40004
Organitza: IES La Albuera (Segòvia)
A càrrec de: Marta Álvarez/Professora de Filosofia i Valors Ètics de l’IES La Albuera i membre d’arija
Participa: Alumnat de 2n d’ESO IES La Albuera
Col·labora: Veïns i veïnes dels barris del Carmen, La Albuera i San José, professorat, antics i antigues treballadorxs del centre educatiu i Arxiu Municipal de Segòvia
Més informació: hacemosbarrioalbuera

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre projectes educatius a Castella i Lleó

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.