4 abril, 2022
Notícia

Tallers escolars sobre intel·ligència artificial i Internet de les coses

Tallers per a centres educatius de la Comunidad de Madrid impartits per The Things Network-MAD, comunitat ciutadana resident a Medialab-Matadero.

Aquests dos nous tallers escolars s’inscriuen en el marc del programa LAB#01 Medios Sintientes (Laboratori de prototipat col·laboratiu) de Medialab-Matadero i com a continuació de Pájaros en la nube, un projecte per estudiar els ocells de les nostres ciutats impulsat durant el curs 2020-21 per la Fundació Ibercivis per a la Ciència Ciutadana en col·laboració amb centres educatius i FabLabs de tot el país.

 

Qui imparteix els tallers és el grup de treball resident a Medialab-Matadero The Things Network-MAD, el node de la Regió de Madrid d’una xarxa desplegada de manera col·laborativa per ciutadanxs de tot el món per tal d’implementar la tecnologia de telecomunicacions LoRa, que habilita la Internet de les Coses. Ambdós tallers es dirigeixen a l’alumnat dels centres educatius de la Comunidad de Madrid, públics i privats.

 

Introducció a la Internet de les coses IoT (Internet of Things)

 

Taller per a participants a partir de 10 anys que construiran (soldaran i programaran) un sensor de test i/o hort, i el posaran en funcionament per consultar a través d’Internet la humitat del sòl, lluminositat, temperatura i humitat relativa. L’alumnat podrà emportar-se els nodes per instal·lar-los als horts i testos escolars.

 

Introducció a la Intel·ligència Artificial AI (Artificial Intelligence)

 

Taller dirigit a l’alumnat de secundària, batxillerat i FP que entrenarà i desplegarà un model d’intel·ligència artificial per detectar i classificar combinacions de moviments a través de les lectures d’un acceleròmetre.

 

 

The Things Network


Comunitat global de ciutadanxs

 

Comunitat organitzada per desplegar una xarxa sense fil compartida que permeti connectar tot tipus de dispositius a Internet. Aquesta xarxa es basa en la tecnologia de ràdio LoRaWAN, dissenyada per a dispositius de baix consum (funcionen durant anys sense haver de canviar-lis les bateries) i gran abast.

 

Organitzen tallers divulgatius sobre les possibilitats innovadores d’aquesta tecnologia i posen el focus en qüestions ètiques com la propietat, privacitat i seguretat de les dades.

 

El lema de la seva comunitat és Les teves dades són les teves dades.

Pájaros en la Nube

 

Projecte multidisciplinari per monitoritzar la fauna insectívora, abastant diverses àrees del coneixement científic i tecnològic i involucrant a més de 80 escoles i instituts de tot el país durant el curs 2020-21. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Ibercivis en col·laboració amb les comunitats The Things Network de Saragossa, Barcelona, Sevilla, València i Madrid.

 

Temes com la conservació de la biodiversitat, l’ornitologia, la Internet de les Coses, la computació al núvol, la programació en Arduino, les matemàtiques, la meteorologia i la Ciència Ciutadana (CC) unides en un únic projecte a través del muntatge i observació d’una caseta d’ocells sensoritzada que cada centre educatiu participant ha col·locat en els seus voltants.

 

 

Dates: 1, 22 i 29 d’abril i 6 de maig
De 10:00h a 13:30h. Tallers presencials i gratuïts amb inscripció prèvia a diferents espais de Matadero Madrid. Paseo de la Chopera, 14. 28045 Madrid
Organitza: Medialab-Matadero Madrid
A càrrec de: The Things Network-MAD
Dirigit a: Centres educatius de la Comunidad de Madrid
Més informació: medialab-matadero/talleres-escolares-sobre-inteligencia-artificial-e-internet-de-las-cosas

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Ciència+Escola

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.