TerraTecaTraca. Festival d’Art, Ruralitat i Agroecologia

En aquest projecte, artistes, científiques i actors dels àmbits de la pagesia, la ramaderia i la pesca han treballat conjuntament en 7 residències artístiques a diferents zones rurals de Catalunya. La proposta ha estat coordinada per la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la revista Soberanía Alimentaria amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Amb l’objectiu de portar a Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, un missatge sobre agroecologia i sobirania alimentària, s’ha treballat en la producció d’una exposició itinerant i unes jornades de debat. TerraTecaTraca. Festival d’Art, Ruralitat i Agroecologia vol reflexionar amb la ciutadania sobre el present i el futur del món rural i els sistemes agroalimentaris davant dels canvis ambientals globals i sobre la defensa de la agroecologia i la sobirania alimentària.
Durant una setmana, les 7 residències presenten el treball fet a 7 espais de la ciutat (Atelier Güell, Aula Ambiental Bosc Turull, La Virreina Centre de la Imatge, Convent de Sant Agustí, Zumzeig Cinemes, La Lleialtat Santsenca, Nau Bostik i Cal Tet al Delta del Llobregat), amb exposicions visuals, musicals, literàries i de dansa, acompanyades de xerrades i taules rodones, projeccions, derives i passejades, tastets i cupatges.
Residència (Farrera, Lleida)
Projecte artístic: Ramats per la biodiversitat | El Centre d’Art i Natura (CAN), residència de creadorxs situada a la comarca del Pallars Sobirà (Alt Pirineu), ha acollit el treball artístic visual de Martina Manyà (pintora i dibuixant), acompanyada de les arqueòlogues Ariadna Nieto i Silvia Valenzuela (CSIC), amb la complicitat de Raimon de Casa Besolí i Aitana de La Gavasenca, pastor d’ovelles i pastora de cabres, respectivament. |
(El Bruc, Barcelonès)
Projecte artístic: Terra en mudança | A la masia de Can Serrat (comunitat estable amb un programa internacional per a projectes d’escriptura i arts contemporànies, una cooperativa de consum de productes ecològics i de proximitat, un projecte de jardí social i un festival d’art i natura), Montse i Albert (pagesos locals) han treballat amb les científiques Lucía Arguelles i Neus Montllor per produir una obra de l’artista gràfic Duncan Gibbs, Vincles, sobre la importància del sòl i la terra. |
(La Morera de Montsant, Tarragona)
Projecte artístic: Vi, identitat, territori | Addend (un equipament per a la recerca, la creació audiovisual i el pensament crític a la comarca del Priorat) ha acollit un projecte per elaborar vins a partir d’altres vins, desenvolupat pel dissenyador Martí Guixé amb el pagès i enòleg Joan Asens. |
(Camallera, Girona)
Projecte artístic: Péixer | Al Centre de Creació Contemporània Nau Côclea, fundat per artistes el 1996 al municipi empordanès de Camallera, la cantautora Neus Borrell i l’artista visual Mercis Rossetti han desenvolupat una residència sobre xarxes de coneixement per a una pesca sostenible amb Lluís Rodríguez (pescador de Palamós), la científica Marta Muñoz (UdG) i Clara Garí (Nau Côclea). |
(El Molar, Tarragona)
Projecte artístic: Llavors vives i sobiranes! | A l‘espai del Centre Quim Soler (associació cultural que recull el llegat de l’escriptor Joaquim Soler Ferret, tot i dinamitzant culturalment la comarca del Priorat a través de la literatura i el vi) hi han treballat l’artista Jordi Boldú (escriptor i dissenyador gràfic), Mireia Vilamala (Associació La Safranòria) i els pagesos Ernest Estapé (La Sorteta) i Carlos Pascual. |
(Calders, Barcelonès)
Projecte artístic: Resiliències silvestres: Biodiversitat local i coneixements comunitaris | Al Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS), espai dedicat a l’experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístiques a la comarca del Moianès, s’hi ha desenvolupat una recerca artística a partir del reconeixement botànic i ecosistèmic de l’entorn amb l’artista plàstic Marco Ranieri, la investigadora Rosa Binimelis (Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC i Xarxa de Sobirania Alimentària de la Catalunya Central) i l’Associació L’Era com a productor local. |
(Amposta i Deltebre, Tarragona)
Projecte artístic: Aus, arròs i mimetismes | Les residències de Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (Amposta, Montsià) i L’Obrador Espai de Creació (Deltebre, Baix Ebre) han acollit la reflexió sobre la sobirania alimentària de la ballarina, performer i coreògrafa Sonia Gòmez, juntament amb el pagès de l’arròs Josep Bertomeu (Polet) i l’ornitòleg Sergi Sales. |
Dates: Del 21 al 28 de novembre
Inauguració: | 21/11 | 12h. |
CCCB (Montalegre, 5. 08001 Barcelona) | ||
Presentacions: | 22/11 | Centre d’Art i Natura |
Atelier Güell (C/ de les Penedides 8. 08001 Barcelona) | ||
24/11 | Can Serrat | |
Aula Ambiental Bosc Turull (Passeig de Turull 2. 08023 Barcelona) | ||
25/11 | Addend | |
La Virreina (Rambla 99. 08002 Barcelona) | ||
Nau Côclea | ||
Convent de Sant Agustí (Comerç, 36. 08003 Barcelona) | ||
26/11 | Centre Quim Soler | |
Zumzeig Cinemes (Béjar, 53. 08014 Barcelona) | ||
La Lleialtat Santsenca (Olzinelles, 31. 08014 Barcelona) | ||
27/11 | CACiS | |
Nau Bostik (Ferran Turné 11. 08027 Barcelona) | ||
28/11 | L’Obrador + Lo Pati | |
Cal Tet. Delta del Llobregat (Ctra. de la Marina. 08820 El Prat del Llobregat) |
Organitza: Universitat de Girona, Universitat Oberta de Catalunya, revista Soberanía Alimentaria, Associació Amics del CAN i Centre Quim Soler
A càrrec de: Federica Ravera i Maria Borràs Escayola (Càtedra de Geografia, Departament de Geografia, UdG), Maria Heras (Grup de Recerca TURBA, UOC), Lluís Llobet (Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), Associació Amics del CAN) i Gustavo Duch (revista Soberanía Alimentaria)/Coordinadorxs
Participa: Addend, CACiS, Can Serrat , Centre Quim Soler, CAN, Nau Côclea, Lo Pati i L’Obrador; Marco Ranieri, Martina Manyà, Duncan Gibbs, Neus Borrell, Merci Rossetti, Martí Guixé, Jordi Boldú i Sònia Gómez (artistes); Ariadna Nieto i Silvia Valenzuela (arqueòlogues del CSIC), Raimon (pastor d’ovelles, Casa Besolí), Aitana (pastora de cabres, La Gavasenca), Lucia Arguelles i Neus Montllor (científiques), Joan Asens (enòleg), Lluís Rodríguez (pescador), Marta Muñoz (científica de la UdG), Mireia Vilamala (La Safranòria), Ernest Estapé (pagès, La Sorteta), Carlos Pascual (pagès), Rosa Binimelis (investigadora de la UVIC, XASACC), Associació L’Era, Josep Bertomeu “Polet” (pagès de l’arròs) i Sergi Sales (ornitòleg)
Suport: Ajuntament de Barcelona, Departament de Cultura i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Generalitat de Catalunya), Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, Unió Europea (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), Consell Català de l’Alimentació, Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran, TURBA (Grup de Recerca de la UOC), Consell Comarcal del Moianès, Parc Natural de l’Alt Pirineu, Parc Natural de la Serra de Montsant, Diputació de Tarragona, Universitat Autònoma de Barcelona i Fundació Carulla
Més informació i inscripcions: terratecatraca.cat
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb iniciatives al context rural
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.