14 octubre, 2022
Notícia

Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques | Jornada

Programa de recerca al voltant de la creació artística comunitària en el qual participen quatre Fàbriques de Creació de Barcelona, l’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ, el Graner i la Fabra i Coats, en el marc de la Biennal de Pensament 2022.

Iniciat amb unes jornades a la Biennal de Pensament 2020, en l’edició 2022 d’aquesta àgora per al debat cívic organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el projecte Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques torna a obrir-se a la ciutat amb una jornada en la qual s’exposarà el seu recorregut durant els darrers dos anys i s’oferiran experiències participatives vinculades a la creació artística comunitària.

 

Des del 2021, l’Ateneu Popular 9 BarrisLa Central del Circ i el Graner duen a terme laboratoris de creació protagonitzats pel veïnat dels seus territoris immediats i artistes professionals vinculats als equipaments. El 2022 s’hi ha afegit la Fabra i Coats, una altra de les Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona.

 

És un projecte que vol repensar la idea de territori com a lloc comú i transitar per nous contextos relacionals des de la pràctica cultural entesa més enllà del bé de consum. Amb aquest projecte s’assumeix la necessitat de reflexionar col·lectivament sobre quin tipus de cultura es genera als barris. Entenent aquesta necessitat des d’una bidireccionalitat de l’acció, es vol reflexionar sobre quines estratègies es despleguen per apropar-se als territoris i el veïnat, i com construir espais d’intercanvi de sabers horitzontals i emancipadors.

 

El programa de la jornada, que s’obrirà amb una ponència de la investigadora Dianelis Diéguez (coordinadora d’iniciatives com ara el Festival Sâlmon de Artes Vivas o Vulnus. Arts Vives i Recerca) que ha acompanyat el projecte durant els darrers dos anys, inclou la presentació de 4 experiències participatives simultànies proposades pels equips de cada fàbrica:

 

A) Ateneu Popular 9 Barris
Com ens posem en joc en la creació comunitària? Dinamitza: Sally Eden

> GLOBALAGAN és un espai fresc, lúdic i íntim que ens convida a l’apertura i la presència. Un joc de trobada entre desconeguts per mitjà de globus, preguntes, reptes i una missió que caldrà resoldre col·lectivament.

 

B) La Central del Circ
Com fer visibles els vincles que ens uneixen en una situació de risc i negociació col·lectiva? Dinamitza: Elena Zanzu

> Espai per a la reflexió conscient i col·lectiva entorn la vulnerabilitat, l’afectació, els límits, el risc i les relacions de poder que s’esdevenen entre els cossos. La força performativa d’aquesta trobada obre el sentit dels cossos creant una estructura viva a partir d’una experiència compartida.

 

C) El Graner
Territoris del llenguatge: una partitura col·lectiva de gestos i veu. Dinamitza: João Lima

> En aquest taller s’indagarà com la noció de territori és travessada pel llenguatge. Mitjançant la paraula i l’oralitat, el gest i el silenci, es tractarà de rastrejar com les coses dites i no dites creen els espais socials.

 

D) Fabra i Coats
Com esdevenir un nosaltres?
 > Deadlines & Dragons és un joc de rol sobre la relació entre pràctiques artístiques-territoris-comunitats. Un joc per compartir i reflexionar sobre pràctiques culturals i artístiques situades que cerquen l’assoliment del bé comú.

 

 

Territori(s), Comunitat(s) i Pràctiques Artístiques

 

Projecte de recerca compartida entre l’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, el Graner i, des de 2022, la Fabra i Coats (quatre de les Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona) al voltant de la creació artística amb les comunitats i en el territori.

 

S’articula a partir d’experiències participatives vinculades a la creació artística comunitària. Des del 2021, als equipaments participants s’hi duen a terme laboratoris de creació protagonitzats pel veïnat dels seus territoris immediats i artistes professionals vinculats a cada equipament.

 

La iniciativa s’obre a la ciutat amb la organització d’unes jornades emmarcades en la programació de la Biennal de Pensament que impulsa l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

Dates: 15 d’octubre
Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. De 10 a 15h. Sant Adrià, 20. 08030 Barcelona
Organitza: ICUB (Ajuntament de Barcelona)
Participa: Dianelis Diéguez (Festival Sâlmon de Artes Vivas, Vulnus. Arts Vives i Recerca), Sally Eden (Ateneu Popular 9 Barris), Elena Zanzu (La Central del Circ), João Lima (Graner) i Fabra i Coats
En el marc de: Biennal de Pensament de Barcelona 2022

Més informació:
biennaldepensament/jornada-territoris-comunitats-i-practiques-artistiques

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques comunitàries + pràctiques artístiques + territori


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.