12 novembre, 2020
Notícia

Travesías Centreamèrica

Una edició del programa de formació i mediació cultural "Travesías. Herramientas para activar la cultura local" plantejada com la primera experiència de treball en xarxa dels Centros Culturales de la Cooperación Española (AECID) de 7 països de Centreamèrica amb la coordinació de Trànsit Projectes i Plataforma/C.

Amb aquesta experiència es volen enfortir les capacitats del teixit cultural a la regió centreamericana des del treball en xarxa entre els Centros Culturales de la Cooperación Española (Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo) a Tegucigalpa, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panamà i Santo Domingo.

 

Partint de preguntes molt pertinents sobre reptes com ara l’activació de l’entorn local i l’exercici dels drets culturals de la ciutadania en la nova realitat que imposa la COVID-19 o identificar les claus que defineixen un projecte cultural amb impacte social, aquest programa és també una estratègia per identificar als agents culturals actius en el territori i acompanyar-los en la formulació dels seus projectes en clau d’impacte local.

 

Travesías neix l’any 2016 fruit d’una recerca sobre pràctiques culturals contemporànies i col·lectius que estaven treballant per dinamitzar processos d’aprenentatge i pensament crític, i oferir alternatives per a l’accés de la ciutadania a la cultura en l’esfera local. Aquesta recerca es va sistematitzar en 11 mòduls formatius, elaborats per col·lectius de referència del sector cultural a Espanya, que formen el corpus teòric del projecte per repensar la manera de fer cultura local.

 

A més d’un plataforma virtual allotjada a Plataforma/C, on estan accessibles els continguts (aula online i comunitat, webinars, disseny de projectes, assessories i accions de mediació), Travesías Centroamérica ofereix recorreguts formatius paral·lels i/o complementaris amb especial èmfasi en la cultura que s’allunya dels grans centres, dels escenaris que normalment es consideren l’hàbitat natural de les produccions culturals.

 


 

Dates: de l’1 d’octubre de 2020 al 31 de març de 2021
Organiza: Red de Centros Culturales en Centroamérica y el Caribe (AECID)
A càrrec de: Plataforma/C i Trànsit Projectes/Coordinación
Dirigit a: Agents culturals, col·lectius i agrupacions amb una idea de projecte per a la seva ciutat, que estiguin interessats en la cultura de proximitat, i vulguin explorar noves maneres de fer i pensar la cultura
Col·labora: VIC, Paisaje Transversal, Pensart.org, Intermediae Matadero Madrid, OIJ, Fundación CyberPractices, Pedagogías Invisibles, Hablar en Arte, Colectivo Lento, PuntoJES i Impact Hub Madrid/Experts i agents culturals participants en els seminaris online
Suport: Programa Ventana (AECID)
Més informació: plataformac.com/travesias-centroamerica

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.