28 abril, 2021
Notícia

Un botiquín para mi ciudad

Programa de trobades de Grigri Projects i el centre d'acollida per a joves migrants de SERCADE on dissenyar de forma col·lectiva eines per a una vida més vivible en comú, generant vincles amb les institucions culturals veïnes: els museus Reina Sofía i Thyssen, i Medialab Prado de Madrid.

La proposta, impulsada per Grigri Projects (plataforma per a la recerca, creació i producció cultural mitjançant el disseny participatiu, la intervenció urbana i els processos comunitaris) amb el Programme Afrique de l’ONGD SERCADE (centre de primera acollida per a joves migrants d’origen subsaharià a Madrid), s’articula entorn d’una sèrie de trobades per promoure un espai de col·laboració entre els seus participants. Es tracta d’una temptativa per entreteixir vincles amb tres institucions culturals veïnes al centre d’acollida (Museo Thyssen, Museo Reina Sofía i Medialab Prado), organitzant visites i desenvolupant part de les sessions de treball en els seus espais.

 

El programa de trobades gira entorn del concepte de “farmaciola”, entesa com a caixa amb material de curació més enllà de les significacions purament sanitàries d’aquest maletí de cures. Es planteja, doncs, un espai on imaginar i dissenyar de manera col·lectiva eines per desplegar una vida vivible a la ciutat, teixint la nostra existència en comú en complicitat amb els sabers i experiències de les persones que l’habiten i especialment amb el saber migrant -independentment del seu estatus legal- a la recerca d’un veïnat transfronterer que pugui portar a la construcció de futurs compartits a Madrid.

 

Aquestes trobades, en format tallers de producció, seran acollits de manera itinerant entre SERCADE, el Thyssen, el Reina Sofía i Medialab Prado. S’inclouran, a més, dues visites a ambdós museus i la farmaciola fabricada es presentarà en el marc d’un conversatori entre la filòsofa Marina Garcés i la teòloga i activista Pepa Torres dins del programa de la jornada Picnic de Museo Situado, al Reina Sofía. Amb això es vol “foradar” aquestes institucions culturals públiques, impregnant-les social, política i afectivament del context present, i continuar aprenent de l’ecosistema cultural i social circumdant, resignificant el Paseo del Arte de Madrid com un espai de i per a qualsevol.

 

Les sessions seran dinamitzades per Yannick Tresor Dzouko Komgang (mediador intercultural, voluntari i intèrpret a SERCADE), Adam Hassane Saleh (col·laborador als tallers Grigri Pixel), i Susana Moliner (treballadora de la cultura) i David Pérez, (arquitecte), ambdós de Grigri Projects.

 

 

> Mapes. Per representar un món on càpiguen molts mons

 

Quins són els llocs, les persones, que han cuidat la teva trajectòria de vida? En quins llocs t’has sentit a casa? En quins no? Per què? Quins poders pots oferir a la ciutat per a reencantar-la? Trobada de dues sessions de treball, a SERCADE (06/05) i al Museo Thyssen (14/05), amb una visita al museu (13/05).

 

 

> Corrents. Per teixir un veïnat transfronterer enllaçant les nostres trajectòries i els nostres sabers

 

Quins són els trajectes que formen part de la teva vida quotidiana a la ciutat? A quins llocs has sentit que se’t permet accedir? A quins no? Per què? Trobada de dues sessions de treball, a SERCADE (20/05) i al Museo Reina Sofía (28/05), amb una visita al museu (24/05).

 

 

> Situacions. Per entendre’s en col·lectiu, estar juntes i aprendre conjuntament

 

Quins són els espais i persones que t’han fet sentir-te com a part de la ciutat? Quins vincles hi has establert? Trobada de dues sessions de treball: a SERCADE (03/06) i al FabLab de Medialab Prado (08/06).
   

 

> Presentació de la farmaciola i conversatori entre Marina Garcés i Pepa Torres

 

Presentació i tancament amb la conversa entre la filòsofa Marina Garcés i la teòloga i activista Pepa Torres, dins del programa de la jornada Picnic de Museo Situado, al Museo Reina Sofía (12/06).

 

 


 

Dates: Inscripcions fins el 2 de maig
Del 6 al 12 de maig es desenvolupa el programa de trobades a diferents espais de Madrid: SERCADE (Lope de Vega, 45), Museo Thyssen (Paseo del Prado, 8), Medialab Prado (Alameda, 15) i Museo Reina Sofía (Santa Isabel, 52)

 

> Mapes

>> 6 de maig: Sessió de treball a SERCADE. De 16h a 19h.
>> 13 de maig: Visita per la tarda al Museo Thyssen
>> 14 de maig: Sessió de treball al Museo Thyssen. De 16h a 19h

 

> Corrents

>> 20 de maig: Sessió de treball a SERCADE. 16-19h
>> 24 de maig: Visita per la tarda al Museo Reina Sofía.
>> 28 de maig: Sessió de treball al Museo Reina Sofía. 16-19h

 

> Situacions

>> 3 de juny: Sessió de treball a SERCADE. 16-19h
>> 8 de juny: Sessió de treball al FabLab de Medialab Prado. 16-19h

 

> Presentació farmaciola i conversatori amb Marina Garcés i Pepa Torres

>> 12 de juny: Jornada Picnic Museo Situado (Museo Reina Sofía). 18-19,30h

 

Organitza: Grigri ProjectsProgramme Afrique (SERCADE

 

Participa: Yannick Tresor Dzouko Komgang (SERCADE), Adam Hassane Saleh (Grigri Pixel), i Susana MolinerDavid Pérez (Grigri Projects)/Dinamització de les sessions; Marina Garcés i Pepa Torres/Conversatori de tancament

 

Col·labora: Museo Situado (Museo Reina Sofía), EducaThyssen (Museo Thyssen) i Medialab Prado

 

Suport: Foundation for Art Initiatives (FfAI)

 

Més informació i inscripcions: grigriprojects/un-botiquin-para-mi-ciudad

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb projectes que, des de diversos àmbits artístics, tracten el tema de les vivències migratòries

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.