Una grieta. Hilos maestros. Museu, escola, hospital

Inspirant-se en les xarxes teixides per les aranyes, que utilitzen dos tipus de fils en les seves xarxes (uns enganxosos per caçar les seves preses i els “fils mestres” que formen un bastidor de radis i espirals per donar sustent al conjunt), el Museo Reina Sofía proposa traslladar aquesta arquitectura aràcnida a la reflexió d’allò institucional.
La proposta busca els llocs de llindar, allí on l’interior ordenat de la institució es connecta amb la bigarrada mundanitat de l’exterior. En aquest punt liminar prova de tendir fils que puguin ser “mestres” en el sentit animal: fer de bastidor, radis i espirals en l’espai que existeix entre l’aula i els sabers de barri, la consulta mèdica i el malestar quotidià, la sala d’exposició i l’esdeveniment sensible que es desencadena en un lloc inesperat.
Aquesta activitat, conformada per un taller i una conversa, comptarà amb les següents participants:
| Col·lectiu de recerca situada entorn de la correspondència com una manera de vinculació entre diferents mons, en particular entre les institucions públiques i l’espai social. En aquesta activitat participen tres de les seves integrants: Anouk Devillé, Marta Malo i Elvira Megías.
|
Olaia Fernández
| Psiquiatre a La Porvenir, una xarxa de persones que promou un canvi cultural en relació a la resposta que donem a la bogeria.
|
Cristina Gutiérrez
| Coordinadora de la secció “Escoles” de l’Àrea d’Educació del Museo Reina Sofía.
|
Grecia Guzmán
| Forma part de Lokapedia, un projecte de difusió de biografies i projectes feministes que recupera els noms i les veus de dones “boges” del passat i el present.
|
Jasmine McGhie
| Metgessa d’atenció primària al Centre de Salut Vicente Soldevilla de Vallecas (Madrid). Forma part dels col·lectius La Cabecera i Entrar Afuera, on planteja preguntes sobre pràctiques de salut i troba punts de permeabilitat entre la institució sanitària i el seu entorn.
|
El projecte, iniciat durant el curs 2019-2020, forma part d’Una grieta, programa desenvolupat amb diversos artistes i col·lectius a centres educatius, que busca promoure l’art a l’escola com a detonant de nous processos d’aprenentatge.
Programa per, a través del llenguatge artístic, obrir petites esquerdes per les quals entri la llum per descobrir i transitar altres maneres d’aproximar-nos a la realitat, altres maneres d’investigar, incentivar el dubte i activar el pensament.
A partir de canvis processuals lents i de l’escolta com a eina fonamental de qualsevol procés comunitari, el programa posa al centre el cos i el coneixement i les sensibilitats dels infants i adolescents, amb l’objectiu principal de crear un vincle entre el museu i un grup d’alumnes i els seus docents, a través de diverses pràctiques artístiques contemporànies en diàleg amb la Col·lecció i les exposicions temporals del Reina Sofía. |
Dates: 15 de juny
17:00h. Edifici Nouvel, Sala de Protocol. Museo Reina Sofía. Santa Isabel, 52. 28012 Madrid. Activitat gratuïta fins a completar aforament prèvia inscripció
Organitza: Museo Reina Sofía
Participa: Anouk Devillé, Marta Malo i Elvira Megías (Entrar Afuera), Olaia Fernández (La Porvenir), Cristina Gutiérrez (Programació educativa Museo Reina Sofía), Grecia Guzmán (Lokapedia) i Jasmine McGhie (CS Vicente Soldevilla, La Cabecera i Entrar Afuera).
En el marc de: Programa educatiu Una grieta
Suport: Fundación Banco Santander (patrocini del programa Una grieta)
Més informació i inscripcions: museoreinasofia/grieta-hilos-maestros
#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre museu, escola i salut
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.