13 maig, 2022
Notícia

V Foro Cultura y Ruralidades “Ecosistema Cultura Territori”

El fòrum anual organitzat pel Ministerio de Cultura y Deporte (Programa “Cultura y Ciudadanía”) es celebra a Navia (Astúries) i està dedicat a impulsar un futur pla per a l'articulació de l'ecosistema cultural al medi rural.

La V edició del Foro Cultura y Ruralidades, que organitza el Ministerio de Cultura y Deporte, convoca una àmplia diversitat d’agents públics i privats amb l’objectiu d’impulsar col·lectivament el futur pla d’“Ajuts per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes”, dins dels Fons Next Generation EU, que es desenvoluparà entre 2022 i 2023 en col·laboració amb les Comunitats Autònomes.

 

El Foro Cultura y Ruralidades, juntament amb el Encuentro Cultura y Ciudadanía, són les dues cites anuals que articulen el programa Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura y Deporte) per a la promoció de la participació ciutadana en cultura. Aquest fòrum és un espai de pensament, intercanvi, articulació de propostes i creació de xarxes de col·laboració que inclou cada any diàlegs amb artistes i creadorxs, anàlisis de propostes, tallers, accions artístiques i espais de treball amb productorxs locals. Es dirigeix a artistes, gestorxs culturals, mediadorxs, representants públics i altres agents culturals que desenvolupen la seva activitat a l’àmbit rural.

 

El programa d’aquesta V edició convida a la reflexió, el diàleg i la col·laboració als i les agents culturals –públics, privats i societat civil– que treballen al territori per a, de manera conjunta, contribuir al desenvolupament d’un teixit i un ecosistema cultural divers, sòlid i estable per al medi rural, que permeti eixamplar, enfortir i diversificar l’oferta cultural i generar-hi oportunitats d’ocupació i arrelament vital.

 

Resumim el programa del fòrum, els eixos transversals del qual són: cohesió social i territorial + repte demogràfic + sostenibilitat mediambiental + gènere + diàleg rural-urbà.

 

PresentacionsA més de la presentació de polítiques i estratègies europees per impulsar la cultura al medi rural, com el “Pla d’ajuts per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes”, es donarà a conèixer l’estudi pilot sobre l’impacte sociodemogràfic de l’activitat cultural al medi rural (Ministerio de Cultura y Deporte i Universitat de Saragossa).
EcosistemaAmb representants del sector públic (CCAA, diputacions i municipis) i privat es tractaran les claus per al desenvolupament d’un ecosistema cultural al territori (Connexions i intercanvis camp-ciutat) i s’oferiran assessories personalitzades per a projectes i agents culturals.
Espais, residències, laboratoris, xarxes festivals, mediació, patrimoni i EuropaEs parlarà de centres de producció i exhibició artística al medi rural, del model de residències artístiques rurals, dels laboratoris d’innovació com a experiències d’intel·ligència col·lectiva i de les xarxes com a estratègia per créixer articulant la col·laboració. Dels festivals (i com consolidar, impactar, expandir, transformar més enllà de l’esdeveniment), de la mediació cultural i artística (de les seves estratègies des del diàleg, la participació i l’intercanvi), del treball amb el patrimoni immaterial en clau contemporània i de la connexió rural amb altres agents europeus.
Participants

Amb la participació d’espais, agents i iniciatives de les quals ja hem parlat a Polièdrica com el Centro Huarte (Navarra), el Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera (Lleida), el Museu de la Vida Rural (L’Espluga de Francolí, Tarragona), La Ponte Ecomuséu (Villanueva de Santo Adriano, Astúries), la Universitat Jaume I-PEU (Castelló), La Ortiga Colectiva (Fresno del Río, Cantabria), Rural Experimenta (Ministerio de Cultura i Medialab Prado-Matadero Madrid), Festival Eufònic (Terres de l’Ebre, Tarragona), Culturarios (El Cubo Verde), Confluencias (IVAM, València), Mutur Beltz (Karrantza, Biscaia) o Europa Creativa entre d’altres.

 

 

Projecte
Cultura y Ruralidades
Programa Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura y Deporte)

 

 

Aquest projecte impulsat des del programa Cultura y Ciudadanía del Ministerio de Cultura y Deporte neix per visibilitzar i posar en valor activitats i experiències culturals que tinguin impacte social en l’àmbit rural. Amb aquest objectiu, s’organitza una trobada anual a una localitat rural del territori espanyol on durant uns dies s’hi donen citen projectes nacionals i europeus el marc de treball dels quals enllaça amb la temàtica específica cada edició.

 

El V Foro Cultura y Ruralidades (Navia, Astúries) s’articula entorn de la temàtica “Ajuts per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes”, un pla que es desenvoluparà entre 2022 i 2023 amb les Comunitats Autònomes dins dels Fons europeus Next Generation.

 


 

Accedeix a l’arxiu audiovisual per recuperar debats, presentacions i intervencions artístiques.ARXIU AUDIOVISUAL

 


 

Dates: Inscripcions obertes per a l’assistència presencial fins el 31 de maig
El V Fòrum tindrà lloc de l’1 al 3 de juny al Cinema Fantasio i el Casino de Navia (Astúries) i també es podrà seguir en streaming
Organitza: Programa Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura y Deporte)
Dirigit a: Agents culturals (públics, privats i societat civil) que desenvolupin la seva activitat a l’àmbit rural
Participa: Centro Huarte, Centre d’Art i Natura (CAN), Museu de la Vida Rural, La Ponte Ecomuséu, Universitat Jaume I-PEU, La Ortiga Colectiva, Rural Experimenta, Festival Eufònic, Culturarios, Confluencias-IVAM, Mutur Beltz o Europa Creativa/Entre d’altres espais, agents i experiències
Més info, programa i inscripcions: culturayciudadania/cultura -medio-rural/5-foro

 

 

 


#ArchiuViuPolièdrica: Processos i projectes culturals desenvolupats en el medi rural


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.