11 maig, 2022
Notícia

V Jornada sobre Cultura Inclusiva i Arts Comunitàries | Creació de vincles: un pas necessari per a la inclusió

La V edició d’aquestes jornades de l’Institut Català de les Empreses Culturals gira entorn de les condicions prèvies perquè la inclusió en cultura sigui possible.

Les anteriors jornades organitzades per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i l’Àrea de Públics, plantejaven una reflexió sobre la inclusió en l’entorn de la cultura. Aquesta edició es qüestiona quines són les condicions prèvies perquè la inclusió sigui possible, com fer més properes les propostes culturals, com aconseguir que no hi hagi ningú que no se senti interpel·lat per les arts… Com es pot emprendre la inclusió quan el repte és l’abordatge de les condicions de partida de cadascuna de les persones a qui s’adrecen?

 

Es parlarà sobre la creació de vincles com a pas necessari per a la inclusió, quin paper poden exercir les arts i la cultura per crear sentit de pertinença i comunitat i com la protecció dels drets culturals és una condició clau per parlar d’accés al coneixement i la cultura, i aprofundir en les nostres democràcies. També es compartiran projectes que treballen en la creació d’aquests vincles per fer possible la inclusió cultural.

 

Es farà una convocatòria per a la programació de les càpsules d’art que es projectaran durant la jornada i, per segona vegada, s’activarà una dinàmica de presentació entre les persones assistents a través de les seves xarxes socials.

 

Jornada adreçada a professionals del sector cultural i creatiu, així com a professionals del sector social i educatiu implicats en el desenvolupament i la riquesa dels projectes artístics de caràcter inclusiu o comunitari. Així mateix, la sessió també s’adreça als professionals de les relacions socials que tractin les conductes i les emocions.

 

Programa:

 

Obertura

Sessió a càrrec Miquel Curanta (Director de l’ICEC) i presentació de la Jornada per part de l’experta en creació i producció artística comunitària Eva Garcia (ComuArt), encarregada de comissariar-la.

Ponència 1

Alex Sarian (President i CEO d’Arts Commons, Canadà).

CÀPSULA ART #1

Ponència 2Estefanía Rodero (Consultora de polítiques culturals públiques des d’un enfocament de drets).

CÀPSULA ART #2

Experiències-diàlegs


La bona mortRoser Sanjuan (responsable de programes públics de La Panera de Lleida).

 

Projectes comunitaris situats. Montserrat Moliner (membre de l’equip de gestió i coordinació de La Volta de Girona).

 

Diversorium.  María Oliver i Veronica Valentini (Arts vives i espai de convivències, Barcelona).

CÀPSULA ART #3

Tancament i avaluació de la Jornada

 

Taller de Comunicació de projectes inclusius

A càrrec d’Ana Candela, comunicadora i productora cultural especialitzada en accessibilitat i codirectora del Festival Simbiòtic.

 

A més del programa, a la web de l’esdeveniment s’hi pot consultar l’actualització del Glossari i de les Referències de la II Jornada.

 

 

Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE)

Institut Català de les Empreses Cultural (ICEC)

 

El 2006 l’ICEC crea el SDE, una unitat que forma part de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial i que té com a missió impulsar el creixement professional i empresarial del sector creatiu i cultural de Catalunya, proporcionant formació i serveis per millorar la competitivitat i innovació de les empreses i entitats culturals catalanes.

 

A partir del 2017, s’inicia una nova conceptualització de continguts amb els itineraris (format que estructura i connecta els continguts per oferir una programació més integrada) i els mòduls formatius (amb un focus més específic).

 

 

Dates: 18 de maig
De 10:00h a 17:30h. En línia i presencial
Organitza: Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) i Àrea de Públics (Institut Català de les Empreses Culturals, Generalitat de Catalunya)
Dirigit a: Professionals sectors cultural i creatiu, social i educatiu o de les relacions socials 
A càrrec de: Eva Garcia (ComuArt)/Comissariat de la Jornada
Participa: Miquel Curanta (ICEC), Alex Sarian (Arts Commons), Estefanía Rodero, Roser Sanjuan (La Panera), Montserrat Moliner (La Volta), María OliverVeronica Valentini i Ana Candela (Festival Simbiòtic)
Més informació, programa i inscripcions: sde/v-jornada-sobre-cultura-inclusiva-i-arts-comunitaries

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més espais de trobada sobre arts comunitàries i cultura inclusiva

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.