3 març, 2022
Notícia

VI Residència Artística del Bon Viure | Convocatòria de Projectes Artístics

Beca creada per l'associació Mutur Beltz dirigida a projectes artístics entorn de la llana produïda per l'ovella "cara negra", raça autòctona de la Vall de Karrantza (Bizkaia) en perill d'extinció, com a tema o material de treball.

L’associació Mutur Beltz —en català “cara negra”— presenta Ondo Bizi Arte Egonaldia VI / Residencia Artística del Buen Vivir 2022 a la Vall de Karrantza (Bizkaia) donant així continuïtat al treball desenvolupat en edicions anteriors. Aquesta iniciativa es va crear el 2017 amb el propòsit d’ampliar l’espai de reflexió, debat i difusió sobre la situació del món oví i de l’ofici de pastorx a Karrantza des de l’art.

 

Per a això, cada edició ofereix espais i moments de convivència entre pastorxs i artistes, entenent aquesta convivència com una concepció de la vida basada en la sobirania, que conjumina la sostenibilitat, l’agroecologia, les relacions socials i les formes de subjectivitat. L’objectiu és posicionar la creació contemporània des de situacions o característiques que s’estan donant a l’entorn rural (la desaparició d’una raça d’ovella, un tipus de material, un tipus d’agricultura o forma de vida, etc.), llançant un desafiament a la comunitat artística per provocar nous discursos o utilitats entorn de la matèria primera que és la raó de ser de Mutur Beltz, la llana basca.

 

 

En aquesta sisena edició, amb el desig de potenciar i impulsar la creativitat, la recerca, el discurs i la utilitat de la llana de les ovelles “carranzanas”, l’organització presenta la convocatòria d’una beca dirigida a projectes de nivell local i internacional, enquadrats en qualsevol disciplina artística, prioritzant les propostes que puguin incloure la llana com a tema o material de treball.

 

Cada artista participant realitza, en contraprestació de la beca econòmica rebuda, una obra la difusió de la qual es presenta en diferents formats: jornades de portes obertes per apropar el procés de creació contemporània al poble, xerrades i debats juntament amb altres artistes convidats per l’organització, edició d’una publicació i exposició de les obres de la col·lecció de l’arxiu de la ‘Residencia Artística del Buen Vivir. Karrantza’ per enriquir la difusió tant del treball desenvolupat, com del territori.

 

L’aposta per aquesta mena de circuits com a espais estratègics d’actuació permet, segons els seus impulsors, incidir en un públic aliè als problemes del món rural i reflexionar, també des de l’experimentació creativa, sobre el paper de l’art davant els canvis de paradigma en relació a les dicotomies art/artesania, culte/popular, rural/urbà, etc.

 

 

Mutur Beltz

 

Associació agroecològica, artística i cultural per promoure l’ovella “carranzana”, actualment una espècie en perill d’extinció, així com el propi ofici de pastorx. La tasca d’aquesta iniciativa local de Karrantza és preservar i crear noves eines per a la conservació i millora del patrimoni cultural i natural vinculat a la tradició relativa o pertanyent a la vida dels i les pastorxs.

 

 

Dates: Termini obert fins a l’11 de març / Residència del 31 de març a l’11 d’abril

Organitza: MuturBeltz
Més informació: muturbeltz.com/residencia-artistica-del-buen-vivir

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives que relacionen context rural i medi ambient


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.