1 desembre, 2020
Notícia

Vídeo de la Jornada d'Accessibilitat i Diversitat 2020. Cultura i Salut Mental

Disponible l’enregistrament en vídeo de l’edició 2020 d’aquesta jornada, organitzada per Apropa Cultura per donar a conèixer des d'experiències personals i professionals el col·lectiu de Salut Mental, treballar contra l’estigma i generar noves oportunitats, des de la cultura, l’art i la comunitat.

El novembre va tenir lloc una nova Jornada d’Accessibilitat i Diversitat d’Apropa Cultura sota el títol de Lliures d’estigma. Cultura i Salut Mental amb l’objectiu de donar a conèixer de primera mà el col·lectiu de Salut Mental, entendre perquè la cultura és un agent actiu en aquest àmbit, i crear vincles sostenibles entre l’àmbit social i cultural.

 

S’hi van presentar experiències de professionals de l’acció social i de la salut que treballen des de la cultura, l’art i la comunitat, així com professionals de museus creadors i creadores de projectes i programes culturals de la mà d’entitats socials i/o de Salut Mental, presents a la fila zero. També persones que conviuen amb patiment mental van compartir les seves vivències, necessitats i desitjos en relació a la cultura.

 

Destaquem la presència de companyies com Fil a l’Agulla i xarxes de treball entre cultura, art i comunitat com a la creada des de l’Àrea d’Educació del Museo Thyssen Bornemisza. També la presència de projectes artístics en col·laboració amb entitats de Salut Mental com Proyecto Locus (col·lectiu cultural Nada Colectivo) amb i per a joves que conviuen amb patiment mental o Cuidem la Salut Mental (Museu d’Art de Cerdanyola). Durant la jornada es va rendir homenatge a l’Associació Susoespai, pionera a Catalunya en l’apropament de la Salut Mental, la Cultura, l’Art i els Museus. Susoespai es defineix com un espai específic d’expressió i recerca artística per al col·lectiu de persones que conviuen amb un trastorn mental, situant-se conscientment en la perifèria dels serveis de salut mental, en un espai diferenciat al de la terapèutica: vol assumir el paper de pont entre aquestes institucions i la vida social i cultural de la comunitat on s’inscriu. 

 

La jornada, que va incloure una programació d’activitats relacionades (festivals de curtmetratges i projeccions de pel·lícules, espectacles amb col·loqui, tallers i cicles de xerrades), va ser enregistrada i el vídeo ha quedat publicat al web d’Apropa Cultura.

 


 

Dates: 23 de novembre
Trobada online retransmesa en streaming a través de Youtube des del Monestir de Pedralbes
Organitza: Apropa Cultura
Participa: Cia. Fil a l’Agulla, Alberto Gamoneda (Àrea d’Educació Museo Thyssen), Nada Colectivo (Proyecto Locus), Txema Romero (Museu d’Art de Cerdanyola) i Susoespai/entre d’altres participants
Dirigit a: Professionals d’equipaments culturals i entitats socials
Suport: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Fundació “la Caixa”
Més informació i accés al vídeo: apropacultura.cat/formacio-2021

 

 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb les cruïlles entre cultura, acció social, salut i diversitat funcional

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.