17 desembre, 2020
Notícia

Vides creuades

Plataforma cultural i projecte per fomentar la construcció participativa de la ciutat a partir dels relats sobre aquells espais que suporten les vides en els barris i que es desenvolupa en el barri d'Orriols de València sota la coordinació de Carpe Studio.

La manca de sentiment de pertinença a barris multiculturals és un repte a l’hora d’establir vincles comunitaris i reconèixer-se com a habitant que construeix la identitat d’un lloc. Succeeix sovint en barris com el de Orriols (València), motiu pel qual ha estat el lloc triat per desenvolupar un projecte com Vides creuades, pensat per visibilitzar, connectar i construir relats que habiten en els barris a través de cercles de confiança que van d’allò individual, a allò col·lectiu i allò públic. Tot i que Orriols es tria no només per ser un dels barris amb major percentatge de població migrant de la ciutat sinó, també, per tenir un teixit associatiu d’entitats que treballen pel foment de la convivència i la interculturalitat.

 

Aquests espais que suporten les vides en els barris es descobreixen a través d’un procés gradual que inclou entrevistes, rutes urbanes i registres fotogràfics per convertir les vides invisibilitzades de veïns i veïnes en protagonistes d’un relat conjunt sobre la seva manera d’habitar, relacionar-se i incidir en el territori en el qual viuen.

 

La primera edició del projecte es desenvolupa a Orriols el 2019 a través de la convocatòria Emergents Estratègia d’Innovació Social en el Territori 2018 (Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València) i amb la coordinació de Carpe Studio (estudi de disseny que treballa des d’un enfocament transdisciplinar, col·laboratiu i experimental).

 

En l’edició 2020 es continua treballant amb Carpe Studio en el mateix barri, aquesta vegada dins del programa europeu Designscapes (Building Capacity for Design enabled Innovation in Urban Environments), plantejant-se l’ampliació de protagonistes i la consolidació del projecte a través d’un espai digital, un mapa i un arxiu obert de continguts. A més d’incloure una acció col·laborativa, Estuve en Orriols y me acordé de ti, plantejada per Grigri Projects (plataforma de recerca, creació i producció cultural a partir del disseny participatiu, la intervenció urbana i els processos comunitaris de caràcter transdisciplinar) per continuar reunint més gent al voltant dels cercles de confiança del projecte a través d’una cadena de postals.

 

Degut a la crisi sanitària per la Covid-19, aquest pas més per entendre noves maneres de treballar la participació urbana i comunitària des d’un enfocament relacional planteja el repte afegit d’explorar altres maneres de conèixer el territori i a les seves persones en situació de confinament.

 


 

Dates: 2019-en actiu
Organitza: Plataforma Vides Creuades
A càrrec de: Carpe Studio/Coordinació
Col·labora: Asociación Orriols Convive, Víctor Soriano Tarín (Arquitecte) i Ángela Jurado Buch (Psicòloga, editora i investigadora especialitzada en formats i continguts audiovisuals, comunicació i interculturalitat)
Participa: Grigri Projects/Activitat col·laborativa edició 2020
Suport: Programa Emergents 2018-UV (Edició 2019)  programa europeu Desingscapes (Edició 2020)
Més informació: videscreuades.com

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb pràctiques ciutadanes per transformar l’espai urbà

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.