27 setembre, 2021
Notícia

VII Trobada Cultura y Ciudadanía. Cultura postCOVID: 25 reptes

Projectes i programació de la VII Trobada "Cultura y Ciudadanía", programa del Ministerio de Cultura y Deporte per promoure la participació ciutadana en cultura mitjançant línies de treball com aquestes trobades, la VII edició de les quals gira sobre la cultura en el context de crisi post-pandèmia.

La VII Trobada del programa Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura y Deporte, Gobierno de España) s’articula temàticament sobre els interrogants que es plantegen entorn de la cultura en el context de crisi post-pandèmia, i a la imaginació i formulació de propostes i alternatives concretes de futur.

 

Conceptes com les noves funcions de la cultura i allò cultural, la sostenibilitat i les seves dimensions, virtualitat i participació, noves arquitectures-espais per a la vida i la cultura o la cultura com a dret essencial travessen aquesta edició. Al voltant d’aquests conceptes es plantegen idees claus sobre els interrogants i reptes que ha d’afrontar l’ecosistema cultural enfront de l’actual context de complexitat i incertesa produït per la crisi ecosocial en temps de post-pandèmia.

 

A més de presentacions de projectes, el programa inclou xerrades, ponències, diàlegs, conversatoris, debats, tallers, reunions internes de grups de treball, així com produccions específiques per a aquesta trobada i altres activitats.

 

Els projectes seleccionats mitjançant convocatòria pública pel comitè assessor d’aquesta edició juntament amb els responsables del Ministerio de Cultura y Deporte plantegen futurs possibles per a l’escenari postCOVID-19. En aquesta ocasió, el comitè acadèmic està compost per Blanca de la Torre (Comissària especialitzada en art i sostenibilitat), Carlos Almela (Fundación Carasso), Lucía Casani (La Casa Encendida), Ingrid Guardiola (Bòlit i Universitat de Girona), Aurora Adalid i Jacobo Cayetano (Zuloark) i Benito Burgos (Cultura y Ciudadanía).

 

Entre els projectes seleccionats per a l’espai d’exposició i networking, iniciatives de les quals Polièdrica ja se n’ha fet ressò, com La Bona Mort, erro(re)tik, Centre ecològic cultural MODUL o Hacia una ciudadanía agropolitana.

 

Els 15 projectes convocats són:

 

> Laboratorio de Artes Vivas y Ciudadanía (Tenerife)

 

> La Bona Mort (Lleida) 

 

> Mercè. Un algoritme entrenat per ciutadans per predir l’habitabilitat de Barcelona (Barcelona)

 

> La Digitalizadora de la memoria colectiva (Andalusia)

 

> Centre ecològic cultural MODUL (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona)

 

> nilak (Vilalba dels Arcs, Tarragona)

 

> vitrin.as (Territori espanyol)

 

> DAGAZ (Amurrio, Lezo, Renteria, Hernani, Zumaia, Durango, Berriz, Trapagaran, País Basc)

 

> Herri-Jasotzaileak. Participació i mediació cultural en entorns rurals (Localitats rurals del País Basc)

 

> Hacia una ciudadanía agropolitana (Trubia i Veranes -Cenero-, Gijón, Astúries)

 

> Mugi Paisaia (Muxika, Biscaia)

 

> I+I LAB_“El Lenguaje de la Comida: el idioma de las culturas hispánicas” (Guipúscoa)

 

> MAYRIT Bienal (Madrid)

 

> Les Cabasses (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona)

 

> Memento (Madrid)

 

 

 

El programa Cultura y Ciudadanía

 

L’objectiu d’aquest programa impulsat pel Ministerio de Cultura y Deporte és promoure la participació ciutadana en cultura. Mitjançant la recerca, el pensament, el debat, el mapatge i la programació d’activitats diverses, i en col·laboració amb agents públics i privats de tot l’Estat, Cultura y Ciudadanía promou una cultura universal, compromesa, crítica i diversa, sustentada en l’agenciament i la participació. Una cultura que sigui, alhora, element regenerador, vertebrador i dinamitzador del territori, i que tingui impacte en el desenvolupament i l’economia, en la cohesió i innovació socials. Una cultura, en suma, que ocupi una posició central en els processos de construcció i transformació de les societats contemporànies.

 

El projecte s’articula mitjançant diverses línies de treball, entre les quals destaca el Encuentro Cultura y Ciudadanía, i el Foro Cultura y Ruralidades, ambdós anuals.

 

Les edicions celebrades des de 2015 fins a 2020 són:

 

> Ecologies (VI Edició, 2020)

Les connexions i intercanvis entre “arts, ciència, tecnologia, naturalesa, cures i futurs” van ser l’eix central d’aquesta edició.

 

> Espai Públic (V Edició, 2019)

Trobada dedicada al concepte de l’espai públic, a la seva apropiació (tant individual com col·lectiva) i a la seva co-construcció (social, antropològica, polític-democràtica, material, simbòlica o ecològica) mitjançant la cultura i les seves pràctiques.

 

> Educació-Mediació-Públic-s (IV Edició, 2018)

Tres conceptes fonamentals (educació, mediació i públics) abordats des de diferents qüestions: les polítiques i pràctiques culturals i educatives, el concepte i paper del públic/públics, els models educatius i de mediació, la institució educativa com a espai de i per a la cultura, els processos d’aprenentatge o co-aprenentatge no institucionals, la xarxa com a espai per al coneixement i la formació de públics i comunitats, etc.

 

> Accés, Acció (III Edició, 2017)
En aquesta ocasió l’eix central van ser les diverses dimensions que implica –o hauria d’implicar– el gaudi i exercici de la cultura, en termes d’accés i producció (autonomia i democràcia cultural, dicotomia consumidor-productor, cultura diversa i inclusiva, cultura en l’espai públic i en l’espai digital, processos d’intermediació i relacions entre cultura i educació o les noves institucionalitats).

 

> Territori (II Edició, 2016)

Trobada articulada a l’entorn de la idea polièdrica de Territori, incloent no sols l’esfera local sinó una dimensió relacional (intercanvis, negociacions, interseccions i fluxos que es produeixen en un espai cultural determinat) que redefineix el caràcter absolut o antagònic de parells com centre-perifèria, global-local o urbà-rural entesos com a realitats ambigües i polisèmiques, basades no tant en atributs definitoris com en relacions i processos.

 

> Cultura local i Ciutadania (I Edició, 2015)
Primera edició vertebrada en el paper substantiu que ha d’assumir la cultura en els processos contemporanis, simbòlics i materials, de construcció social (dimensió local, processos de participació, cultura col·laborativa i en xarxa, relacionis sector públic-sector privat-ciutadania en matèria cultural, etc.)

 

 

 

Dates: Del 13 al 15 d’octubre

Format híbrid: presencial (sol·licitud de plaça aquí) i online (inscripció aquí)

 

> 13 i 14 d’octubre: Presencial a Tabakalera (Pl. de las Cigarreras, 1, 20012. Donostia-San Sebastià)

 

> 15 d’octubre: Online

 
Organitza: Ministerio de Cultura y Deporte (Gobierno de España)
A càrrec de: Blanca de la Torre, Carlos Almela (Fundación Carasso), Lucía Casani (La Casa Encendida), Ingrid Guardiola (Bòlit i Universitat de Girona), Aurora Adalid i Jacobo Cayetano (Zuloark), Benito Burgos (Cultura y Ciudadanía)/Comité acadèmic VII edició
Participa: Projectes seleccionats
Més informació, programa i inscripcions: culturayciudadania/encuentro2021

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Cultura y Ciudadanía


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.