VII Trobada Cultura y Ciudadanía. Cultura postCOVID: 25 reptes

La VII Trobada del programa Cultura y Ciudadanía (Ministerio de Cultura y Deporte, Gobierno de España) s’articula temàticament sobre els interrogants que es plantegen entorn de la cultura en el context de crisi post-pandèmia, i a la imaginació i formulació de propostes i alternatives concretes de futur.
Conceptes com les noves funcions de la cultura i allò cultural, la sostenibilitat i les seves dimensions, virtualitat i participació, noves arquitectures-espais per a la vida i la cultura o la cultura com a dret essencial travessen aquesta edició. Al voltant d’aquests conceptes es plantegen idees claus sobre els interrogants i reptes que ha d’afrontar l’ecosistema cultural enfront de l’actual context de complexitat i incertesa produït per la crisi ecosocial en temps de post-pandèmia.
A més de presentacions de projectes, el programa inclou xerrades, ponències, diàlegs, conversatoris, debats, tallers, reunions internes de grups de treball, així com produccions específiques per a aquesta trobada i altres activitats.
Els projectes seleccionats mitjançant convocatòria pública pel comitè assessor d’aquesta edició juntament amb els responsables del Ministerio de Cultura y Deporte plantegen futurs possibles per a l’escenari postCOVID-19. En aquesta ocasió, el comitè acadèmic està compost per Blanca de la Torre (Comissària especialitzada en art i sostenibilitat), Carlos Almela (Fundación Carasso), Lucía Casani (La Casa Encendida), Ingrid Guardiola (Bòlit i Universitat de Girona), Aurora Adalid i Jacobo Cayetano (Zuloark) i Benito Burgos (Cultura y Ciudadanía).
Entre els projectes seleccionats per a l’espai d’exposició i networking, iniciatives de les quals Polièdrica ja se n’ha fet ressò, com La Bona Mort, erro(re)tik, Centre ecològic cultural MODUL o Hacia una ciudadanía agropolitana.
Els 15 projectes convocats són:
> Laboratorio de Artes Vivas y Ciudadanía (Tenerife)
> La Bona Mort (Lleida)
> Mercè. Un algoritme entrenat per ciutadans per predir l’habitabilitat de Barcelona (Barcelona)
> La Digitalizadora de la memoria colectiva (Andalusia)
> Centre ecològic cultural MODUL (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona)
> nilak (Vilalba dels Arcs, Tarragona)
> vitrin.as (Territori espanyol)
> DAGAZ (Amurrio, Lezo, Renteria, Hernani, Zumaia, Durango, Berriz, Trapagaran, País Basc)
> Herri-Jasotzaileak. Participació i mediació cultural en entorns rurals (Localitats rurals del País Basc)
> Hacia una ciudadanía agropolitana (Trubia i Veranes -Cenero-, Gijón, Astúries)
> Mugi Paisaia (Muxika, Biscaia)
> I+I LAB_“El Lenguaje de la Comida: el idioma de las culturas hispánicas” (Guipúscoa)
> MAYRIT Bienal (Madrid)
> Les Cabasses (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona)
> Memento (Madrid)
El programa Cultura y Ciudadanía
L’objectiu d’aquest programa impulsat pel Ministerio de Cultura y Deporte és promoure la participació ciutadana en cultura. Mitjançant la recerca, el pensament, el debat, el mapatge i la programació d’activitats diverses, i en col·laboració amb agents públics i privats de tot l’Estat, Cultura y Ciudadanía promou una cultura universal, compromesa, crítica i diversa, sustentada en l’agenciament i la participació. Una cultura que sigui, alhora, element regenerador, vertebrador i dinamitzador del territori, i que tingui impacte en el desenvolupament i l’economia, en la cohesió i innovació socials. Una cultura, en suma, que ocupi una posició central en els processos de construcció i transformació de les societats contemporànies.
El projecte s’articula mitjançant diverses línies de treball, entre les quals destaca el Encuentro Cultura y Ciudadanía, i el Foro Cultura y Ruralidades, ambdós anuals.
Les edicions celebrades des de 2015 fins a 2020 són:
> Ecologies (VI Edició, 2020) Les connexions i intercanvis entre “arts, ciència, tecnologia, naturalesa, cures i futurs” van ser l’eix central d’aquesta edició.
> Espai Públic (V Edició, 2019) Trobada dedicada al concepte de l’espai públic, a la seva apropiació (tant individual com col·lectiva) i a la seva co-construcció (social, antropològica, polític-democràtica, material, simbòlica o ecològica) mitjançant la cultura i les seves pràctiques.
> Educació-Mediació-Públic-s (IV Edició, 2018) Tres conceptes fonamentals (educació, mediació i públics) abordats des de diferents qüestions: les polítiques i pràctiques culturals i educatives, el concepte i paper del públic/públics, els models educatius i de mediació, la institució educativa com a espai de i per a la cultura, els processos d’aprenentatge o co-aprenentatge no institucionals, la xarxa com a espai per al coneixement i la formació de públics i comunitats, etc.
> Accés, Acció (III Edició, 2017)
> Territori (II Edició, 2016) Trobada articulada a l’entorn de la idea polièdrica de Territori, incloent no sols l’esfera local sinó una dimensió relacional (intercanvis, negociacions, interseccions i fluxos que es produeixen en un espai cultural determinat) que redefineix el caràcter absolut o antagònic de parells com centre-perifèria, global-local o urbà-rural entesos com a realitats ambigües i polisèmiques, basades no tant en atributs definitoris com en relacions i processos.
> Cultura local i Ciutadania (I Edició, 2015) |
Dates: Del 13 al 15 d’octubre
Format híbrid: presencial (sol·licitud de plaça aquí) i online (inscripció aquí)
> 13 i 14 d’octubre: Presencial a Tabakalera (Pl. de las Cigarreras, 1, 20012. Donostia-San Sebastià)
> 15 d’octubre: Online
Organitza: Ministerio de Cultura y Deporte (Gobierno de España)
A càrrec de: Blanca de la Torre, Carlos Almela (Fundación Carasso), Lucía Casani (La Casa Encendida), Ingrid Guardiola (Bòlit i Universitat de Girona), Aurora Adalid i Jacobo Cayetano (Zuloark), Benito Burgos (Cultura y Ciudadanía)/Comité acadèmic VII edició
Participa: Projectes seleccionats
Més informació, programa i inscripcions: culturayciudadania/encuentro2021
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb Cultura y Ciudadanía
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.