1 octubre, 2014
Notícia

Xarxa, autogestió, perifèries i ruralitats

Formes de gestió/intervenció assajades des de la ciutadania en relació al territori, que trenquen la clàssica dicotomia entre entorn urbà i rural des de la reflexió per a la transformació, l’organització en xarxa, l’intercanvi i l’autogestió

JORNADA AGROPERIFÈRICA 
Una reflexió sobre el territori i els seus imaginaris des de l’art i l’educació.

 

Aquesta jornada, teòrica i participativa, clourà l’exposició Agroperifèrics al Museu de la Vida Rural (l’Espluga de Francolí, Tarragona) sobre l’autogestió als assentaments informals, com les hortes periurbanes, i la seva representació visual.

 

La jornada inclourà ponències, debats i presentacions amb l’objectiu de convertir la sala d’exposicions en un lloc de trobada i diàleg entre públic, artistes i col·lectius que hagin treballat o tinguin interès pels efectes de l’era postindustrial en el territori.

 

Agroperifèrics és una proposta expositiva d’Ignasi López i Marta Dahó, en coproducció amb el Museu de la Vida Rural i el Centro Huarte de Arte Contemporáneo (Huarte, Navarra).

—–
Dates: 4 d’octubre.
Museu de la Vida Rural. Carretera de Montblanc, 35 (l’Espluga de Francolí, 43440 Tarragona).
Organitza: Museu de la Vida Rural i Centro Huarte de Arte Contemporáneo (Huarte, Navarra).
A càrrec de: Ignasi López i Marta Dahó/proposta expositiva.

—–
Més informació: 
agroperiferics.wordpress.com/jornada-agroperiferica-al-museu-de-la-vida-rural

 

 

REDSOPA
El II Congreso Internacional Sobre Educación y Socialización del Patrimonio en el Medio Rural se celebra en Celanova (Orense, Galicia) bajo el lema “reformulando la noción de patrimonio en red”.

 

“Los nuevos patrimonios son emergentes y se escapan del cajón de los bienes de explotación capturados por las industrias culturales” 
(fragmento del artículo Lo que se cuece y enriquece publicado en su bloc por Carla Boserman, documentadora y relatora gráfica, con motivo del sOpA 2014).

 

sOpA, el Congreso Internacional de Educación y Socialización del Patrimonio dedicado al medio rural, sostiene y se sostiene en una red, redsopa, concebida como una “plataforma de proyectos y análisis constructivo+participativo”. Esta red está dotada de un Radar, que permite localizar los proyectos y propuestas presentados en el sOpA, y que se puso en práctica durante su segunda edición, celebrada en setiembre de 2014.

—–
Fechas: 22-27 de setiembre.

Celanova (Orense, Galicia).

Organiza: Xeitura/Xestión Integral do Patrimonio Cultural, A Bela Auria, Grupo de Estudios de Arqueoloxía, Antigüidade e Territorio y Underground Arqueología.

—–

Más información:

facebook.com/sOpA14CONGRESS

 

 

MASOVERIA URBANA
La M.U.L.A (Masoveria Urbana per la Llar alternativa) neix l’any 2012 com una alternativa auto-gestionada a la hipoteca o el lloguer des de l’intercanvi amb l’objectiu d’establir un projecte d’habitatge alternatiu (al lloguer i a la tinença de propietat), mitjançant la masoveria urbana al barri de Can Baró de Barcelona.

 

Tal i com expliquen a la seva web, “el contracte de Masoveria Urbana és un mitjà perquè pisos i cases buides o en desús puguin ser aprofitats com a habitatges dignes per a persones que ho necessitin. Per tant també es poden utilitzar per dur a terme projectes socials que ens ajudin a organitzar alternatives al sistema actual”.

—–

Dates: 2012-en actiu.

Organitza: M.U.L.A s’articula com una xarxa i assemblea oberta de persones amb voluntat de fer més fàcil l’accés a persones i projectes afins entorn de la masoveria, compartir recursos i donar-se suport en qualsevol de les iniciatives que s’inicien de manera espontània en el col·lectiu.

—–

Més informació:

masoveriaurbana.wordpress.com

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.