12 juliol, 2022
Notícia

Anada i tornada | Instal·lació

Instal·lació del col·lectiu “Fem Memòria”, que treballa entorn de les vivències de les dones, en el marc de “L’Obrador”, el programa d’acció comunitària del MNAC desenvolupat amb Transductores.

Amb el material recollit des del confinament del 2020, el projecte d’investigació i narració Fem Memòria ha dinamitzat tallers audiovisuals dirigits a persones en edat escolar, posant en diàleg els arxius fotogràfics personals de les dones i de diferents institucions, organitzant exposicions, obrint espais de relació, d’aprenentatge i de lleure. A cada experiència afegeixen una peça més d’aquesta narrativa que es modifica amb el temps, mantenint invariable el seu eix: obrir un debat sobre quin model de societat volem i quin és el patrimoni cultural d’un barri, per trobar noves formes de cuidar-nos estant juntes.

 

Aquesta nova instal·lació, Anada i tornada, forma part del programa L’Obrador d’acció comunitària amb el territori del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), programa desenvolupat per Transductores. Al costat dels arxius familiars fotogràfics de les protagonistes, de les seves audio-biografies enllaçades a codis QR i d’un curtmetratge documental amb algunes de les seves històries, s’hi han inclòs dues noves propostes: el treball artístic de la il·lustradora Alicia Pascual Fernández, que ha realitzat una sèrie de retrats de les dones, i una nova peça documental on algunes de les persones que formen part del projecte comenten una selecció d’obres pictòriques de la col·lecció del Museu Nacional en relació amb les seves pròpies vivències.

 

 

 

 

Així com el museu ha obert les seves portes al Col·lectiu Fem Memòria, el col·lectiu ha fet el mateix, generant un nou camí d’anada i tornada que ens conviden a recórrer, amb una trobada amb Sara Beltrame i Daniela Longobardi (ambdues membres d’AGePacc), integrants de Fem Memòria i comissàries, el dia 14 de juliol a l’espai de la instal·lació.

 

 

L’ Obrador

MNAC

 

Programa d’activitats del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per trobar noves formes de relació entre el museu i el seu entorn més proper, començant pel barri del Poble-sec de Barcelona. El programa té com a objectiu la construcció d’aliances a llarg termini a partir del diàleg i amb diversos agents socials. Es planteja com una proposta de recerca col·lectiva i un treball de vincles amb l’ampli teixit social i cultural del barri a partir del diàleg de sabers i el treball amb agents comunitaris i creatius per generar un ecosistema cultural sostenible de proximitat, basant-se en una mirada ecosocial.

 

Aquest programa-laboratori desenvolupat per Transductores s’articula a partir de dues tipologies d’activitats (marcs de treball orientats a crear processos i relacions estables a llarg termini i accions i visites experimentals de durada esporàdica que construeixin altres relats sobre l’equipament). Els seus eixos prioritaris de treball són: Feminismes i sabers invisibles; Vides de barri i transformacions de ciutat, L’ecosistema de Montjuïc com a espai comunitari, social i cultural; Diàlegs interculturals i intergeneracionals i Altres grups racialitzats o minoritzats.

 

 

Fem Memòria

 

Projecte d’investigació i narració que fa visibles les vivències de dones de diferents edats i comunitats, enregistrant les seves audiobiografies i fotografies per a compartir-les a diferents espais. L’escolta activa, el diàleg i la perspectiva de gènere són les eines per a compartir la seva memòria, conscients que des de la proximitat, les relacions, la cohesió i la inclusió social podem millorar la nostra vida, especialment en moments d’emergència.

 

El Col·lectiu Fem Memòria està format per Sara Beltrame i Daniela Longobardi, ambdues membres de l’Associació de Gestors del Patrimoni Cultural de Catalunya (AGePacc).

 

 

Dates: Del 14 de juliol al 9 d’octubre
MNAC (Espai annex a la Sala Oval). Palau Nacional, Parc de Montjuïc
14 de juliol a les 18.30h: Trobada amb Sara Beltrame i Daniela Longobardi (Fem Memòria)
Organitza: MNAC, equip L’Obrador (Transductores) i Fem Memòria
A càrrec de: Sara Beltrame i Daniela Longobardi (Fem Memòria)/Comissàries 
Dirigit a: Persones en edat escolar
Participa: Alicia Pascual Fernández/Sèrie retrats dones
En el marc de: Programa d’acció comunitària L’Obrador (MNAC)
Més informació: museunacional/anada-i-tornada-installacio-collectiu-fem-memoria

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre experiències entorn de relats i memòries en comú


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.