15 desembre, 2021
Notícia

Biblioteques: espais per a l'exercici de la ciutadania

Dos projectes desenvolupats sota el paraigua de la biblioteca, entesa com a espai per a la innovació ciutadana, presenten novetats: la web de “LabsBibliotecarios” (Medialab Prado) i el fons permanent per a professorat de la biblioteca escolar itinerant de l'IVAM.

+MOGUDA! La biblioteca per al professorat

 

El projecte Moguda! La biblioteca escolar itinerant del IVAM al barri de l’Institut Valencià d’Art Modern amplia el seu abast i els seus espais amb aquesta iniciativa d’un fons permanent per al professorat. +MOGUDA! pretén servir d’inspiració per portar l’art contemporani a les aules, impregnant la mirada de l’alumnat a partir de lectures especialitzades per als docents.

 

Situats en el mateix cor de la Biblioteca i Centre de Documentació de l’IVAM, 65 nous fons enriqueixen aquest projecte bibliogràfic que posa el focus en el professorat, amb l’art contemporani i l’educació com a detonants de moments d’aprenentatge compartit i lectures d’aplicació pràctica.

 

Aquesta biblioteca per al professorat és una eina viva des de la qual gaudir, compartir i enriquir la pràctica docent. Per això comptarà amb una activació trimestral de la mà d’especialistes de l’educació, la literatura o les arts. La primera d’aquestes activacions, Este llibre no és un zombi: El trident creatiu docent/aula/biblioteca es una sessió a càrrec de Fani Grande (escriptora, guionista de televisió i experta en comunicació) per compartir i explorar les possibilitats que ens ofereix la lectura en els processos d’aprenentatge de la infància i la joventut. 

 

El professorat de tot el territori valencià pot sol·licitar gratuïtament el carnet de la Biblioteca de l’IVAM, que dona accés als llibres que componen +Moguda! i a la resta de la biblioteca del museu durant el seu horari d’obertura.

 

 

El projecte

Moguda! La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM al barri és una iniciativa de l’IVAM per conformar una petita biblioteca itinerant escolar de caràcter artístic que viatgi, durant el curs acadèmic, entre els centres educatius propers al museu: L’Escoleta del Carme, CEIP Santa Teresa, CEIP Cervantes, IES Barri del Carme, UP Ciutat Vella, CRIS Velluters i CRIS Sant Pau.

 

L’objectiu principal és crear un dispositiu mòbil conjunt entre els centres educatius que comparteixen el barri del Carme de València amb l’IVAM, oferint d’aquesta manera un recurs útil i singular que connecti les relacions de la institució amb el teixit proper a partir de les necessitats del territori des de la col·laboració horitzontal amb agents de proximitat.

 

 

Dates: 15 de desembre a les 17:30h. Sessió amb inscripció prèvia
Biblioteca de l’IVAM. Guillem de Castro, 118. 46003 València
Organitza: IVAM Educació (IVAM)
A càrrec de: Fani Grande
Més informació i inscripcions: ivam/activitats/moguda

 

 

 

 

 

Imatge de la web de LabsBibliotecarios

 

 

 

 

labsbibliotecarios.es

 

La web de LabsBibliotecarios, una col·laboració entre el Ministerio de Cultura y Deporte i Medialab Prado, té per objectiu documentar tots els laboratoris del projecte i permetre la creació d’una comunitat.

 

LabsBibliotecarios és un projecte en col·laboració entre la Dirección General del Libro y Fomento de la Lectura a través de la Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria (Ministerio de Cultura y Deporte) i Medialab Prado (Ajuntament de Madrid). Actiu des de 2017, el seu objectiu és reforçar la idea de la biblioteca com un espai de trobada de la ciutadania per al desenvolupament de projectes.

 

Amb més de 76 laboratoris actius per tot el món, han decidit fer un pas més i crear aquesta web per documentar tots els laboratoris endegats dins d’aquest projecte i que permet la creació d’una comunitat que pot relacionar-se a través del fòrum. També s’hi poden consultar, per exemple, els laboratoris amb convocatòries obertes a projectes o col·laboradorxs, els laboratoris i projectes realitzats o els projectes proposats.

 

La web permet crear comptes des de diferents rols. En donar-se d’alta a la pàgina, es crea un compte amb el rol de participant que permet interactuar amb altres membres de la comunitat a través del fòrum. Per pujar un laboratori o un projecte, o figurar com mediadorx o col·laboradorx, només cal canviar el rol dins del perfil.

 

 

El projecte

Des de 2017, LabsBibliotecarios està treballant en la unió de biblioteca i participació ciutadana. El 2020 es crea el projecte Laboratorios Ciudadanos Distribuidos: innovación ciudadana en bibliotecas y otras instituciones culturales amb l’objectiu d’oferir una formació de qualitat i gratuïta a persones i institucions que vulguin organitzar un laboratori i donar suport a la seva posada en marxa.

 

En el pilot, desenvolupat entre setembre i desembre del 2020, 3.000 persones es van apuntar al curs de formació i es van dur a terme 76 laboratoris per tot el món.

 

 

Dates: Desde 2017-en actiu
Organitza: Dirección General del Libro y Fomento de la Lectura (Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria, Ministerio de Cultura y Deporte) i Medialab Prado (Ajuntament de Madrid)
Més informació: labsbibliotecarios.es

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.