11 març, 2016
Notícia

Coses que passen quan qualsevol fa teatre

Obra “45+ L’Odissea” de l'associació d’aturats Assat50 / “Fils de vida”, cinquè muntatge del projecte d’art comunitari Creació XIC / Grup de teatre "Frincandó" en el marc del projecte "Gent Gran: agents de canvi per a la convivència" / Cia. de teatre Escola Octavio Paz / Projecte APS “Teixidores, i nosaltres... Què hi podem fer?” / Taller per a professorat “Aprendre història fent teatre”

45+ L’ODISSEA

 

Assat50, associació d’aturats de més de 45 anys de L’Hospitalet de Llobregat, coneix molt bé la realitat de l’atur de llarga durada i ens la vol apropar a través del teatre. Plàudite Teatre-Espai d’Arts Escèniques en el seva vessant de Teatre Comunitari-Teatre Social els dóna eines escèniques per posar en escena la seva situació.

 

Plàudite Teatre i Assat50 posen en escena el tema de l’atur des de la crítica i la denúncia, i també des d’aspectes còmics i tràgics, reals i irònics, lúcids i surrealistes. Ho fan també des del silenci i el moviment, des de la soledat i la companyia, des d’un calidoscopi que ens porta a un canvi de perspectiva, perquè en algunes situacions, no és possible sobreviure si no s’hi posa distància i encara que sembli impossible, una mica d’humor.

 


 

Dates: 19 d’abril de 2016 a les 20h. (estrena)
Auditori Barradas. Rbla. Just Oliveras, 56 08901 L’Hospitalet de Llobregat
Organitza: Assat50 i Plàudite Teatre
A càrrec de: Eugènia Delgado Mata/direcció escénica; Maribel Pozo Ruiz/documental
Més informació: plaudite.org/es/event/45-lodissea

 

 

 

 

 

FILS DE VIDA. CREACIÓ XIC

 

Cinquè muntatge del projecte d’art comunitari Creació XIC. Producció creada i interpretada per una cinquantena de veïns i veïnes d’una gran diversitat de realitats, amb la col·laboració d’entitats i equipaments culturals.  Una fusió del teatre amateur, la producció professional i la creació col·laborativa.

 

Fils de Vida és una història familiar. Una història col·lectiva. Un barri en construcció. És teatre i realitat, del Poble Sec i de molts altres llocs que viuen situacions similars.

 


 

Dates: 12 i 13 de març de 2016 (properes funcions)
Mercat de les Flors de Barcelona (Sala Ovidi Montllor)

Entrada gratuïta amb taquilla inversa solidària
Organitza: Associació Marabal, Arts&Coop i Pla Comunitari del Poble Sec.
Dins de: Creació XIC (5ª edició)
Més informació: mercatflors.cat/espectacle/fils-de-vida 

 

 

 

 

 

GRUP DE TEATRE FRINCANDÓ

 

Grup fundat en el marc del projecte pilot Gent Gran: agents de canvi per a la convivència, impulsat pel Servei de Convivència Del districte d’Horta Guinardó de Barcelona per tal de generar un espai de relació que fomenti la convivència. La iniciativa neix al Casal de Gent Gran de la Vall d’Hebrón, on un grup de veïns i veïnes de més de 65 anys crea el grup de teatre Fricandó.

 

Partint de la seva experiència i d’un procés de creació col·lectiva de teatre fòrum, dinamitzat per La Xixa Teatre, els integrants del grup Fricandó han reflexionat sobre els prejudicis relatius a la procedència i al gènere, entre altres temes, i han portat a terme diverses escenificacions de conflictes relacionats amb la convivència en la diversitat. El resultat és l’estrena de la seva segona obra de teatre social, Un ritmo nuevo, que s’ubica en una sala de ball dels anys 1960 i que convida al públic a prendre partit en les situacions que s’hi plantegen.

 

El projecte es troba en creixement: el grup és vol obrir al veïnat d’Horta-Guinardó, per ampliar la companyia i poder iniciar un gira per tota la ciutat.

 


 

Dates: Febrer de 2016 (estrena d’Un ritmo nuevo, segona obra del grup Fricandó)
Casal de Barri Can Travi (Barcelona)
Organitza:
Servei de Convivència (Districte d’Horta Guinardó)
A càrrec de: Grup de teatre Fricandó (Casal de Gent Gran, Can Travi de la Vall d’Hebrón)
Col·labora: La Xixa Teatre
Suport: BCN Interculturalitat
En el marc de: Xarxa BCN Antirumors

Més informació: facebook.com/BCNAccioIntercultural

 

 

 

 

 

CIA. DE TEATRE ESCOLA OCTAVIO PAZ


Es tracta d’una companyia de teatre formada per part de l’equip docent, del personal d’administració i serveis i de l’ampa de l’escola Octavio Paz del barri de Navas de Barcelona. 

 

Maduixa de coco S.A, la seva primera obra, és una comèdia escrita per Xavier López, mestre i director de l’escola. En una entrevista de Gemma Tramullas a El Periódico (09/01/2016) hem conegut més detalls sobre l’obra: que hi actuen professors/es, monitors/es, la cuinera o la conserge i que unes mares de l’AMPA s’ocupen del so i la fotografia, o que el vestuari l’ha cosit tot la mare d’una mestra. En aquesta entrevista, López afirma: “Veure’ns en moviment, suant i rient fora del context de l’aula i la sala de professors fa que perdis la vergonya i et deixis anar, i això uneix. Estem molt motivats”.

 


 

Dates: Desembre de 2015 (presentació de Maduixa de coco S.A a la comunitat educativa de l’Escola Octavio Paz); Gener de 2016 (estrena de l’obra a Vimbodí i Poblet, Tarragona)
Organitza: Escola Octavio Paz (Barcelona)
Més informació: escolaoctaviopaz.cat

 

 

 

 

 

PROJECTE TEIXIDORES. I NOSALTRES… QUÈ HI PODEM FER?

 

Projecte artístic i pedagògic d’Aprenentatge Servei (APS) que ha implicat un intercanvi generacional entre INS El Sui de Cardedeu i el grup de gent gran de l’associació Artescena Social amb l’acompanyament de Teleduca.

 

El grup de gent gran d’Artescena Social ha participat en diverses activitats artístiques i pedagògiques relacionades amb les fàbriques i colònies tèxtils del s. XX, sobre les situacions actuals d’explotació i el consum responsable en l’àmbit del tèxtil. Aquests aprenentatges han facilitat l’intercanvi d’aprenentatges amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’INS El Sui de Cardedeu.

 

Les activitats desenvolupades l’any 2015 arran del projecte han estat:

 

> Representació de l’espectacle Soroll de telers.

 

> Sessions pedagògiques: tallers sobre consum responsable conduïts per l’ONG Setem.

 

> Visita guiada a la Colònia Vidal de Puig- Reig.

 

> Estirem el Fil. Cloenda final on es recull tota l’experiència amb teatre, exposició, vídeo, performance (del 27 de novembre al 20 de desembre 2015, Cardedeu).

 


 

Organitza: Artescena Social
Participa: INS El Sui (Cardedeu) i grup de gent gran (Artescena Social)
Col·labora: Teleduca i Setem
Suport: Centre Aprenentatge Servei, Fundació Jaume Bofill i Ajuntament de Cardedeu
Més informació: projecteteixidores.wordpress.com

 

 

 

 

 

APRENDRE HISTÒRIA FENT TEATRE. TALLER PER A PROFESSORAT

 

A través d’aquesta activitat de dinamització, el projecte Donar veu a la memòria (Institut Lluís Vives de Barcelona) va donant a conèixer la metodologia de treball que es desenvolupa al centre mitjançant un projectes d’Aprenentatge Servei (APS) per recuperar la memòria històrica i com plasmar-la en una obra teatral. 

 

En actiu des de l’any 2012, el projecte pretén recuperar la memòria històrica dels infants i adolescents del passat que visqueren moments de conflicte bèl·lic i difondre-la a través d’obres de teatre realitzades pels i les alumnes de l’institut.

 

Això es fa mitjançant un crèdit variable de 1r de la ESO de dues hores lectives semestrals. Aquest crèdit, Memòria històrica i teatre, inclou tant la creació i representació d’una obra teatral com la seva difusió i socialització fora de l’entorn escolar.

 

A dia d’avui, ja s’han estrenat tres obres: La pèrdua de la innocència. Infants sota les bombes (2013); Aquí no hi ha papallones. Sobreviure a Terezín (2014) i Camins de nit. Infants perduts dels exilis (2015), sobre l’exili de la Guerra Civil Espanyola, que també es va poder veure durant el taller.

 


 

Dates: gener i febrer de 2016
Organitza: Centre de Recursos Pedagògics de Sants
A càrrec de: Institut Lluís Vives (Barcelona)
Dins de: projecte APS Donar veu a la memòria
Més informació: donarveu.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.