31 gener, 2023
Notícia

#PRiSMA Gener | Recull de premsa i podcasts

Recopilatori dels continguts que, des de diferents mitjans de comunicació, s'han anat publicant sobre arts i educació, arts i cultura comunitàries i altres àmbits d'interès de "Polièdrica" durant el mes de gener.

Donar una ullada als articles i podcasts que des de Polièdrica hem anat rastrejant al gener ens permet prendre el pols a l’interés que la cultura i les arts creades amb i des de la ciutadania desperten en els mitjans de comunicació

 

 

Diversorium. ¡Viva la diversidad!
02 de gener de 2023 | CAST | A*Desk

 

Llegir +

El Diversorium és un artefacte d’arts escèniques en el qual artistes i públic encarnen diversitats de tota mena, d’ànima mutant i esperit ubic, creat amb la intenció de generar aliances i de qüestionar la segregació i l’imaginari col·lectiu sobre la diversitat funcional.

Aprendizajes de proyectos que generan alianzas y fortalecen la democracia cultural.
10 de gener de 2023 | CAST | Fundación Carasso

 

Llegir +

“Democracia cultural. Conversaciones, encuentros y saberes compartidos” va ser una trobada que va tenir lloc el mes de novembre passat a La Casa Encendida i que va reunir 13 projectes, que hem secundat des de la Fundació, en els quals diversos agents culturals van generar aliances per a impulsar iniciatives per a promoure una major democràcia cultural, permetent la participació plena de la ciutadania en la vida cultural.

“Les arts no han de ser objectes ni productes”. Entrevista a Marta Ricart.
11 de gener de 2023 | CAT | Interacció

 

Llegir +

Amb motiu del curs ‘Art comunitari i dinamització social’, que va tenir lloc els dies 29 de novembre i 1 de desembre al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC),  hem entrevistat l’artista Marta Ricart, co-fundadora de la xarxa Artibarri i Teleduca, i implicada des de fa molts anys amb l’art comunitari. Actualment Ricart treballa amb el poeta i pastor Pep Divins, a la recerca de paraules perdudes, mentre prepara dos projectes expositius amb els quals donar a conèixer un llenguatge oblidat de les arts que actualment és necessari de recordat. Hem conversat amb ella i aquest n’és el resultat.

El cicle Música Z torna als Centres Cívics.

11 de gener de 2023 | CAT | Núvol

 

Llegir +

El dijous 12 de gener comença la segona edició de Música Z, un cicle de concerts en diversos centres cívics de Barcelona que compta amb tretze propostes musicals de futurs talents. El cicle ofereix una experiència musical propera i compartida en col·laboració amb el Conservatori de Música del Liceu, així com les Escoles Superiors de Música Jam Sessions i Taller de Músics, que s’han sumat a la iniciativa d’enguany.

Cultura per a infants: laboratoris de convivència.

16 de gener de 2023 | CAT | Interacció

 

Llegir +

L’educació, més enllà dels murs de l’escola. L’educació del segle XXI ha plantejat un nou paradigma i una nova reflexió sobre el propi sentit d’educar. Etimològicament parlant, i segons el diccionari de  l’Institut d’Estudis Catalans, educar és ajudar (algú) a desenvolupar les seves facultats físiques, morals i intel·lectuals.

L’art contemporani, ara als barris de Barcelona.

12 de gener de 2023 | CAT | Núvol

 

Llegir +

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona engega la tercera edició del projecte Temporals, l’art transita pels barris. Es tracta d’un programa itinerant de diferents exposicions d’art contemporani que aniran reubicant-se en diversos Centres Cívics de la ciutat durant tot l’any 2023. Per tal d’interpel·lar directament la ciutadania, les exposicions també oferiran tallers i vistes guiades gratuïtes. D’aquesta manera, es pretén crear una experiència artística basada en l’acció i el diàleg.

Interdigitalizados en CentroCentro.

16 de gener de 2023 | CAST | exit-express

 

Llegir +

El programa Interdigitalizados organitza de gener a juny deu tallers que reflexionen sobre com la tecnologia i la cultura digital han transformat la nostra manera d’entendre i de viure en la societat del segle XXI. Dirigits a tots els públics, seran d’accés gratuït amb inscripció prèvia. El cicle està organitzat per Pedagogías InvisiblesCentroCentro.

Concomitentes consigue apoyo de la Comisión Europea a través del programa Europa Creativa.

17 de gener de 2023 | CAST | Blog Concomitentes

 

Llegir +

El projecte ‘Art Living Lab for Sustainability’ ha estat finançat per la Comissió Europea a través del programa Creative Europe, amb ell es desenvoluparan tres projectes artístics participatius a Espanya, França i Bèlgica que atenen reptes mediambientals.

Dansa-teatre i música per empoderar dones en situació de vulnerabilitat.

18 de gener de 2023 | CAT | XarxaNet

 

Llegir +

El projecte de cultura comunitària ‘10 moviments per a una exposició’, creat per Taller de Músics en col·laboració amb la Fundació Surt, el Casal de Barri del Raval i l’Arts Santa Mònica, ha començat a caminar amb un grup de vint dones.

Arts per repensar l’educació. Reptes, resistències i oportunitats.

19 de gener de 2023 | CAT | Diari de l’Educació

 

Llegir +

En els darrers anys hem anat veient experiències i projectes educatius a on les arts tenen un paper principal que demostren una vegada i una altra que l’aprenentatge a través de les arts és una evidència. Tot i que en l’actualitat la presència de les arts a l’aula està guanyant terreny, fins al punt que el nou currículum educatiu els hi dona un paper estratègic, realment passar aquesta teoria a la pràctica no és gens fàcil.

Casals de la gent.

19 de gener de 2023 | CAT | Social.cat

 

Llegir +

Un equipament comunitari es defineix principalment per ser contenidor i ròtula de relació de l’associacionisme i l’acció col·lectiva del context territorial de referència. D’aquí que, en la programació d’una política social comunitària ancorada en el territori, sigui una condició necessària intervenir de manera que s’aculli, s’incentivi i, arribat el cas, es promogui, l’associacionisme i la capacitat d’intervenció col·lectiva sobre els afers públics (socials, culturals, urbans, econòmics).

Què en sabem, en realitat, de la mediació?

21 de gener de 2023 | CAT | Social.cat

 

Llegir +

Un cop l’any, als voltants del 21 de gener, celebrem el Dia Europeu de la Mediació, i nosaltres que tenim incorporat el diàleg en la resolució de conflictes, la capacitat d’apropar posicions i basar les relacions des de la cultura de la pau i el bon tracte, ens plantegem per què costa tant que arribi a la ciutadania, per què costa tant que ens impregnem de la resolució de conflictes dialogada?

La cultura ens transforma.

25 de gener de 2023 | CAT | Núvol

 

Llegir +

El pes de la cultura en el desenvolupament de les persones, territoris i comunitats és tan evident que a la Fundació Carulla la consideren un pilar de l’estat del benestar. Per tal que aquest benestar sigui col·lectiu, un dels protagonistes d’aquesta Nadala és l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Qüestionar la normalitat.

26 de gener de 2023 | CAT | El Punt Avui

 

Llegir +

Presentació del documental “Bailar la locura” amb un cinefòrum al cinema Truffaut de Girona, un viatge emocional de sis dones que parlen obertament de soledat, estigma i recuperació a través de la dansa.

 

 

PodcastsSelecció gener 2023

Ràdio Fabra

MaracaLab – Ecoss 22.

11 de gener 2023 | CAT

ECOSS és un minifestival d’esdeveniments singulars de temàtiques ambientals i feministes, amb un programa híbrid comissariat per Kòniclab d’arts en viu i cultura digital. Va tenir lloc el passat octubre, del 25 al 28 online i a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. El programa es dividia en dos grans blocs: A) #Feminismes: colonialismes desbordats i B) #Natura: territoris fracturats.

Aquest capítol #12 de Maracalab compta amb les veus (per ordre d’aparició) de: Rosa Sánchez (Koniclab), Roberta Bosco, Adriana Reyes, Joana Moher, Paula López Montero, Elisa McAusland, Diego Salgado i Paula Vicente Puiggròs.

Gremi d’Espais del Santa Mònica. Santa Mònica Ràdio

Observacions Situades: temptatives d’esgotar un lloc rambler.

16 de gener 2023 | CAT

A partir de l’experiment fet per Georges Perec el 1974, publicat com Temptatives d’esgotar un lloc parisenc, el Gremi d’Espais proposa una temptativa d’esgotar un lloc rambler.

A partir de situar la gravació del pòdcast a l’Espai Mòniques i utilitzar-lo a manera de cabina radiofònica i d’aparador a les Rambles, s’activarà l’acció d’una observació situada conduïda per Anna Solanilla i Pedro Bennaton.

El focus d’aquesta sessió de ràdio, l’observació situada, girarà a l’entorn de l’experimentació que plegats estan desenvolupant els components del gremi en residència. A partir de l’observació situada i implicant-hi els vianants de les Rambles volem fer un pòdcast etnogràfic i a temps real.

Santa Mònica Ràdio

Tebeos tacats amb kimchi. – Exploració transmedial entre còmics i fermentació. Episodi a càrrec del Gremi de Gastronomia.

23 de gener 2023 | CAT

Aprofitant l’exposició Utopia Rambles, i a la intersecció entre creació i autogestió, parlem de comics / fanzines / autoedició i de processos comunitaris i alimentació, per filar la relació entre aquests àmbits i investigar sobre els processos creatius que s’hi associen i com el menjar pot fer de catalitzador. Ho farem mentre fermentem un kimchi comunitari amb les participants i deixem rastres en forma de taques i olors.

Diseño y Diáspora

Diseño y conflictos (España/Colombia). – Una charla con Alex Carrascosa.

26 de gener 2023 | CAST

 

Alex Carrascosa és un artivista basc que treballa amb narratives i relats en comunitats. Parlem de l’arrelament, el conflicte, les petjades de la violència, la participació ciutadana i per descomptat de la pau. La major contribució d’Alex és la fusió de les tecnologies socials, com la facilitació sistèmica, la Teoria ‘O’, el pensament de disseny basat en la persona i el treball de processos artístics, amb la intenció de proporcionar a les comunitats, organitzacions i equips una visió sistèmica i ajudar-se a si mateixos a gestionar, interactuar i evolucionar de manera efectiva (des de l’empatia cap a l’eficàcia). En aquesta xerrada parlem de la seva participació en el conflicte colombià, i la seva mirada sobre el conflicte basc.

 

 

MitjansBreu descripció

El Núvol
Diari digital de cultura en català. Actualitat i opinió sobre llibres, art, teatre, música, cinema, cultura digital i pensament. També publiquen ebooks i la revista anual en paper.

El Diari de l’Educació
És un espai de periodisme compromès amb l’educació i un punt de trobada per a l’anàlisi, la reflexió i l’intercanvi de tota la comunitat educativa dels territoris de parla catalana.

Social.cat
Projecte de l’associació Xarxa Digital Catalana (Xadica) l’objectiu del qual és ser un punt de referència de l’actualitat dels serveis i de l’acció social de Catalunya.

Xarxanet
Té per objectiu enfortir les entitats i millorar la labor de les persones voluntàries per reforçar un sector que permet la transformació i la millora de la nostra societat.

El Bloc del MNAC

A través de veus que habitualment no sentiu en un museu, descobrireu les interioritats i les bambolines del Museu Nacional.

Diseño y diáspora
El podcast de disseny social en espanyol i portuñol. Converses entre una dissenyadora i altres.

 

 

 

Prisma és un recull mensual de notícies i podcasts publicats per altres mitjans de comunicació o projectes durant el mes anterior que giren al voltant dels drets culturals, art i educació, museus i mediació cultural, cultura comunitària i ODS des de la cultura. Vols que fem esment d’un article o podcast que has publicat, que has llegit o escoltat i et sembla interessant compartir amb altres persones a través de Polièdrica?

 

Fes-nos arribar l’enllaç a info@poliedrica.cat. Ens en farem ressò a Prisma