5 abril, 2017
Notícia

XIV Jornada de Pedagogia de l'Art i Museus

Sota el títol "Jugues? Propostes a l'entorn de l'art, el joc i l'aprenentatge" es du a terme la XIV Jornada de Pedagogia de l'Art i Museus del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona.

El joc com a tempteig del món és un motor d’aprenentatge des dels primers anys de vida. Jocs heurístics, jocs exploratoris, jocs simbòlics, jocs que ens ajuden a construir i compartir significats, a viure en interacció amb altres. Des dels temps de Froebel, sabem que el joc té unes enormes possibilitats educatives, possibilitats descrites també des de la psicologia de l’aprenentatge per referents clàssics com Piaget, Wallon o Bruner.

 

Les arts visuals, per la seva banda, tenen també un especial lligam amb el joc. Aquest lligam no és nou: n’hi ha prou d’evocar les representacions de jocs populars en l’obra de Bosch, Tenniers, Brueghel o Chardin, o, a la modernitat, les obres artístiques concebudes com a joguines, en la línia d’Alexander Calder, Torres-García o Sophie Taeuber-Arp. Els nous formats artístics, com la performance o la instal·lació, que busquen sovint la participació dels visitants, se’ns presenten en moltes ocasions com a propostes de joc: joc amb els significats, objectes relacionals, espais que inviten a l’exploració, els recorreguts, les derives. No hi ha dubte que la relació entre joc i creativitat ha estat una important veta d’indagació per als artistes des de les avantguardes fins avui.

 

Hi ha, doncs, una feliç confluència entre la passió pel joc que tenim els humans especialment (però no únicament) en la infància, les possibilitats educatives del joc i les propostes lúdiques que ens forneixen les arts. Els museus, com a espais d’interacció amb les arts, no són aliens a les possibilitats del joc.

———-

Dates: 5 d’abril
MAMT. Santa Anna, 8. 43003 Tarragona

Organitza: MAMT Pedagògic

Participa: Ximena Hidalgo Vásquez (investigadora, doctora en Historia de l’Art, artista multidisciplinar), Javier Abad (profesor d’Educació Artística), Andrés Escribano Palomino (mediador de l’equip de Difusió Cultural Fundación Telefónica), Carme García Fabón (consultora MKT Cultural), Oriol Ripoll (especialista en jocs, creatiu de Jocs al Segon)

———-

Més informació:

dipta.cat/mamtpedagogic/xiv-jornada-de-pedagogia-de-lart-i-museus

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.