11 desembre, 2024
Notícia

Cultura 311+ | Pla estratègic

Pla de la Diputació de Barcelona per integrar la perspectiva dels drets culturals en les polítiques públiques locals entorn de tres grans eixos: accés, participació i innovació.

La Diputació de Barcelona presenta el Pla estratègic CULTURA 311+, una aposta integral per impulsar amb els municipis polítiques en favor dels drets culturals. Amb un total de 57 accions, repartides en 13 àmbits, aquest pla busca garantir l’accés equitatiu i participatiu a la cultura per als 311 municipis de la província. Inspirat en marcs internacionals com la Declaració de Friburg i la Carta de Roma, s’hi reconeix la cultura com un dret universal i fonamental per a una ciutadania plena. 

 

Amb aquest pla estratègic, que s’aplicarà durant el període 2024-2027, es busca situar els drets culturals al centre de les polítiques públiques locals. La Diputació de Barcelona destina un pressupost de 121.571.000 d’euros anuals per al seu desplegament, incloent recursos per millorar els serveis culturals en tots aquests municipis.

 

El pla es presenta com una eina estratègica on s’engloben accions i programes que donen suport a la participació cultural, la diversitat i l’equitat en l’accés a la cultura, reconeixent el paper essencial dels municipis. L’objectiu és garantir que tota la ciutadania, independentment de la seva procedència o condició social, pugui accedir i contribuir a la vida cultural del seu territori. 

 

En paraules del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, encarregat de la presentació del Pla CULTURA 311+, l’objectiu és “treballar per poder garantir a través d’aquest pla una estratègia garant que ens faci més lliures, amb una societat més crítica i, per tant, més democràtica”. I fer-ho en col·laboració amb ajuntaments, entitats i comunitats.

 

 

Continguts destacats

 

Entre les accions que el pla vol desplegar sobresurten projectes ja existents i altres de nova creació:

 

> Els programes pedagògics i de mediació a les exposicions d’art contemporani. També el programa de mediació artística i comunitària a través de les arts escèniques “Reverberacions”, impulsat des del 2023 per l’Institut del Teatre amb el Teatre Lliure i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

 

> Fer extensiu el servei de lectura pública més enllà dels equipament bibliotecaris, fent arribar els seus serveis a totes les persones sigui quina sigui la seva  situació vital (hospitals, centres educatius de justícia juvenil, etc.). Es vol expandir el model Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona a totes les biblioteques de la xarxa i posar en funcionament un nou bibliobús, així com la modernització de la flota existent per apropar serveis bibliotecaris a les zones més rurals. 

 

> El suport a la creació artística amb la creació de beques i residències per a artistes locals, col·lectius i companyies amb l’objectiu de fomentar la producció cultural de proximitat. Així com la convocatòria d’ajuts per a projectes de creació, experimentació i innovació social.

 

> Els “Arxius Oberts” amb l’obertura de dades vinculades al treball i la recerca de l’Àrea de Cultura.

 

> L’anàlisi i coneixement de la situació dels equipaments culturals i la Xarxa d’espais de creació.

 

També destaquen iniciatives com ara fer del Pati Manning (CERC) el Pati Cultural de Barcelona; propostes impulsades en col·laboració amb la Gerència de Serveis de Biblioteques com ara “Llegim el riu” (projecte de ciència ciutadana endegat el 2021 amb Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ajuntaments i biblioteques municipals) o “Entre línies, llegint la desinformació” (projecte de capacitació en desinformació i verificació digital a la XBM que es desenvolupa des del 2023), a més de les Jornades Internacionals pels Drets Culturals “Culturopolis” (referents en innovació cultural des del 2022). 

 

 

Per què et pot interessar?

 

Al fil dedicat a la presentació del pla estratègic a les xarxes socials de la Diputació de Barcelona es destaquen alguns dels aspectes més rellevants d’aquest document que vol potenciar la ciutadania cultural i millorar la qualitat de vida a través de la cultura.

 

Pau Gonzàlez que, a més de diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona és regidor de Barcelona en Comú, destaca en aquest fil que el pla és “una porta oberta a la col·laboració” i que “si durant el segle XX el dret a la salut i l’educació van ser clau per a la igualtat i la democratització social, al segle XXI les polítiques culturals són també centrals per reduir les desigualtats i ampliar els drets i les oportunitats de la ciutadania”.

 

En aquesta mateixa línia, el delegat de Drets culturals Daniel Granados afegeix que el pla “es basa en reafirmar els vincles entre la cultura i l’educació, la ciència, la tecnologia, els recursos naturals i la salut per donar respostes als principals reptes que ens afecten com a societat”.

 

Se’n donen exemples, com ara que a les actuals xarxes municipals d’arxius, biblioteques, museus i espais escènics, se n’afegiran de noves com la xarxa d’equipaments patrimonials bàsics, la d’espais de creació i la de centres culturals polivalents. A més, es desplegarà la cobertura vital, perquè la cultura acompanyi les persones al llarg de la seva vida, siguin quines siguin les seves circumstàncies vitals.

 

 

 

Data de publicació: Desembre, 2024

La presentació del Pla estratègic CULTURA 311+ va tenir lloc el 5 de desembre al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de Barcelona

Impulsa: Diputació de Barcelona

Més informació i accés al document: diba.cat/drets-culturals

 

 

 

 

Diputació de Barcelona | Àrea de Cultura

 

 

La Diputació de Barcelona treballa per enfortir el compromís envers els ajuntaments i la ciutadania en els diferents àmbits de la intervenció pública en cultura. L’actuació de la seva Àrea de Cultura s’orienta a promoure el desplegament dels drets culturals al territori a través d’eines i recursos que afavoreixen l’accés, la creació i la participació cultural, així com l’acompanyament als ajuntaments en processos de disseny de polítiques i d’innovació cultural.

 

Des de la Gerència de Serveis de Cultura es coordina el treball de l’Oficina de Difusió Artística (ODA), l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) i el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC).

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb els Drets Culturals


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.