26 febrer, 2024
Notícia

II Diagnòstic de Cultura Comunitària de la REACC | Enquesta

La Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria (REACC) convida entitats i agents, siguin o no membres de la xarxa, a participar en la realització del seu II diagnòstic sobre aquest àmbit a Espanya, responent un formulari.

Després d’un primer estudi publicat el 2022, la Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria (REACC) acaba d’iniciar el procés per a la realització del seu II Diagnòstic de la Cultura Comunitària a Espanya. Amb aquest II diagnòstic, s’espera mobilitzar molts més agents i espais de l’ecosistema de la cultura comunitària: per una banda, perquè actualment la REACC està formada per 360 espais i/o agents de la cultura comunitària enfront dels 200 que eren quan es va llançar el primer diagnòstic; per altra banda, perquè aquest cop es pot respondre a l’enquesta es formi part o no de la xarxa.

 

Una altra singularitat d’aquesta edició en relació a l’anterior és que l’estudi es divideix en 2 etapes: una primera etapa, amb el llançament d’aquesta enquesta amb un enfocament quantitatiu, i una altra segona part que serà qualitativa.

 

Què et trobaràs al formulari?

 

Tal com es va plantejar en el I diagnòstic, per a l’elaboració d’aquest segon estudi també es distribuirà un formulari que representa l’esforç per captar algunes dimensions de la cultura comunitària, utilitzant eines quantitatives. L’enquesta es divideix en sis seccions amb un total de 38 preguntes i està dissenyada perquè calguin entre 45 i 60 minuts per completar-lo. 

 

Pel que fa a la part qualitativa, a la darrera pregunta del formulari es consulta als agents i projectes que el responguin si estarien disposats a participar-hi. També s’informa que les eines qualitatives que s’tilitzaran en aquesta segona part estaran basades en allò oral, allò ensorial i la trobada personal amb alguns dels col·lectius i comunitats.

 

Conclusions del I Diagnòstic de Cultura Comunitària de la REACC 

 

El primer estudi de la REACC, una foto fixa de l’ecosistema de cultura comunitària a Espanya, es va encarregat a un grup de treball intern del qual formaven part els seus autorxs: Curro Crespo, María Camarero, Rocío Nogales i Begoña Rius (REACC, Saragossa). L’informe es va elaborar a partir d’una enquesta distribuïda el desembre de l2021 entre els llavors més de 200 membres de la REACC i a la qual van respondre un 38% del total. 

 

L’informe es divideix en quatre seccions (tipologia, ubicació geogràfica, viabilitat econòmica i proposta de línies d’acció en relació a les entitats de la xarxa i a les seves iniciatives), cadascuna seguida del seu corresponent requadre de conclusions.

 

> Pel que fa la tipologia, l’estudi concloïa que més de la meitat de les entitats de la xarxa són agents col·lectius que treballen vinculats amb altres xarxes i en diferents àrees de la cultura, sent els àmbits d’actuació més destacats la gestió cultural i les arts escèniques. Allò més característic d’aquestes iniciatives és el seu caràcter innovador i transformador (activisme, femení, ecologisme, etc.) 

 

> En relació a la ubicació geogràfica, s’observava una necessitat de descentralització perquè més d’un 40% de les entitats es concentra al centre d’Espanya i en zones urbanes. També es constatava que l’àmbit d’actuació en espais propis era molt baix, considerant-se un indicador de precarietat, mentre que el percentatge d’actuacions en l’espai públic arribava al 25%, posant de manifest la necessitat de potenciar l’espai públic per a la iniciativa comunitària.

 

> El capítol dedicat a la viabilitat i sostenibilitat mostrava que la cultura comunitària té una important composició informal i que els projectes que arriben a constituir-se sota alguna forma jurídica ho fan en associacions i cooperatives que son les fórmules habituals de l’economia social i solidària. Els equips són reduïts, menys de 9 persones en la seva major part, i les seves fonts principals de finançament són els ingressos propis, les subvencions i ajudes públiques o els convenis específics. Una dada rellevant en aquest sentit és que només el 5% de les entitats i agents de la cultura comunitària a Espanya pot mantenir-se exercint el seu treball de manera professional. 

 

> En relació a les línies d’acció prioritàries, es proposaven les quatre següents: 

 

– Promoure la visibilitat i la capil·laritat de la cultura comunitària, incrementant el coneixement mutu i la proximitat entre diferents xarxes 

 

– Potenciar l’activisme artístic i cultural per a la transformació social 

 

– Treballar per a la millora de les condicions laborals i de vida dels agents de la cultura comunitària 

 

– Fomentar l’accessibilitat i la descentralització de la cultura comunitària

 

 

Dates: El termini per respondre al formulari és fins el 5 d’abril (termini ampliat)
Impulsa: REACC
Dirigit a: Agents, entitats i iniciatives de la cultura comunitària a Espanya, pertanyin o no a la REACC

Més informació i accés al formulari: reacc/segundodiagostico-culturacomunitaria

 

 

REACC 

 

La REACC, primera Xarxa d’Espais i Agents de la Cultura Comunitària de l’estat espanyol, és una assemblea oberta de diàleg i de suport entre professionals de les arts i la cultura comunitàries.

 

Va sorgir el 2020 en ple confinament per la pandèmia de la COVID-19, en un context de distanciament físic en el qual emergeixen les necessitats de proximitat comunitàries i on la cultura, com a bé comú, juga un paper decisiu en el manteniment dels vincles. En l’actualitat, més de 3h00 agents i col·lectius formen part de la xarxa.

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Entra aquí per llegir l’article sobre la REACC publicat a Polièdrica (Juny, 2021)


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.