27 març, 2024
Notícia

Exposició “Peus a terra” | Tallers

Tallers de cistelleria i formatges artesans vinculats a l’exposició “Peus a terra” de la Sala Barcelona del Museu Terra al barri del Poblenou de Barcelona.

A principis del 2024 obria les seves portes la nova seu de la Fundació Carulla a la ciutat de Barcelona, un projecte cultural i educatiu per obrir una finestra al món rural des de la ciutat amb l’objectiu de promoure el diàleg i la reflexió sobre la sostenibilitat a les ciutats, a partir del patrimoni i la saviesa del món rural.

 

D’ençà d’aquesta inauguració, un museu d’àmbit rural com és el Museu Terra de l’Espluga de Francolí (Tarragona) disposa d’una sala d’exposicions a Barcelona on, a més, s’hi programen activitats relacionades amb les mostres en curs.

 

Són tallers destinats a persones adultes i fonamentats sobre el principi Back to basics, és a dir, en oferir les nocions bàsiques per recuperar coneixements essencials que com a societat hem anat perdent al llarg dels anys i que històricament han format part de la saviesa popular i del dia a dia dels i les nostres avantpassats/des.

 

Impartits per professionals i mestres artesanxs, els primers tallers programats pels mesos d’abril i maig estan relacionats amb la mostra “Peus a terra“ (fins el 31 de maig al Museu Terra) i oferiran una visió integral de diversos processos de producció artesanal, en contraposició a la desconnexió actual amb la terra de la qual parla la mostra. Tots ells són propostes que ja ha acollit el Museu Terra a l’Espluga de Francolí i que ara aterren al barri del Poblenou de Barcelona.

 

> Tallers de cistelleria

 

La cistellera Anna Sínia (impulsora de l’Associació Terra de Mans) imparteix aquest taller de 4 hores de durada on els i les participants aprendran tècniques utilitzades pels i les nostres avantpassats/des. Una proposta formativa que divulga i posa en valor l’ofici de la cistelleria i del qual se n’han programat dues edicions.

 

> Tallers de formatges artesans

 

Un cicle de dos tallers amb els formatges artesans com a protagonistes que imparteix la formatgera Marta Roger (fundadora de l’explotació ramadera ecológica SAT Can Roger i de l’escola de formatgeria La Païssa).

 

> Taller de formatge fresc

 

S’hi ensenyaran diferents tècniques que es poden utilitzar per eliminar l’aigua de la llet i elaborar un formatge fresc, que els i les alumnes es podran emportar a casa un cop finalitzada la sessió.

 

> Taller de formatge madurat

 

S’hi ensenyarà a elaborar un formatge de coagulació enzimàtica (formatge tipus manxec) i un altre de coagulació mixta (formatge tipus camembert), que els i les alumnes es podran endur a casa després de la primera sessió i que hauran de tornar a portar a la segona sessió, 15 dies més tard, per tastar i valorar.

 

 

Dates: Abril-maig. Amb inscripció prèvia

Sala Barcelona del Museu Terra. Pere IV, 141. 08018 Barcelona

> 06/04 o 25/05: Taller de cistelleria. De 10 a 14h. Inscripcions en línia (50€)

> 13/04: Taller de formatge fresc. D’11 a 14 h. Inscripcions en línia (40€)

> 20/04 (primera part) i 04/05 (segona part): Taller de formatge madurat. Inscripcions en línia (70€)

Organitza: Museu Terra 

Participa: Anna Sínia (Terra de Mans) i Marta Roger (SAT Can Roger i La Païssa) | Talleristes

En el marc de: Mostra Peus a terra (Fins el 31/04. Sala Barcelona, Museu Terra)

Més informació i inscripcions: museuvidarural/tallers-sala-barcelona-museu-terra

 

 

Sala Barcelona | Museu Terra

 

Les exposicions de la Sala Barcelona del Museu Terra a Barcelona van principalment dirigides al públic escolar d’entorns urbans. El programa es posarà en marxa el curs 2024/2025, però a partir del febrer del 2024 i fins el 31 de maig s’hi podrà veure la mostra “Peus a terra”, comissariada pel propi equip del museu, on es presentarà el projecte del Museu Terra (Fundació Carulla) de l’Espluga de Francolí al barri del Poblenou de Barcelona, per generar un debat col·lectiu entorn la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta, a través d’un passat compartit de relació amb la terra.

Anna Sínia

 

L’Anna Sínia és cistellera i sargaire al municipi de Vimbodí i Poblet (La Conca de Barberà) i lidera un projecte basat en la recuperació de tècniques cistelleres i de divulgació de l’ofici, que ha esdevingut una eina social d’arrelament al territori, així com terapèutica per treballar amb gent gran i persones en risc d’exclusió social. També cultiva els vímets de manera ecològica, amb la intenció de ser autosuficient en un futur proper.

 

El 2019 va contribuir a crear l’Associació Terra de Mans per fomentar el desenvolupament rural i la recuperació d’oficis antics. L’associació treballa per a la divulgació i preservació de sabers ancestrals que ens ajuden a tenir una relació de simbiosi amb el medi.

Marta Roger

 

La formatgera Marta Roger és fundadora de l’empresa SAT Can Roger, una explotació de 60 vaques de llet ecològica de la localitat de Cardedeu (Vallès Oriental). L’any 2006 va crear el projecte La Païssa per vendre els productes que es produeixen a la granja i engegar una aula de formació per aprendre a elaborar formatges, però també derivats carnis, gelats i xocolates.

 

La Païssa és un projecte orientat al desenvolupament del sector agrari i ramader en totes les seves vessants, des de l’apropament dels consumidors i aficionats al món de la formatgeria, passant per la realització de plans d’empresa o la comercialització directa del producte acabat, fins als processos de transformació, presentació del producte i creació de la marca.

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb la Fundació Carulla


 

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.